Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Mat och tillbehör till godaste kräftskivan

Hur gott och trevligt är det inte att bjuda in till en stor kräftskiva! Här hittar du 14 recept på tillbehören som fixar bästa festen.

Foto: Instagram@Fyrklövern_sverige

Satsa gärna på färska, svenska kräftor om du har möjlighet att få tag på dem. Ta fram kräftorna en stund innan de ska serveras, så att de är kalla – men inte iskalla. Lägg upp dem på ett stort fat eller i flera skålar och dekorera med krondill.

Till kräftornas sälta passar halvtorrt eller torrt vitt vin med en aning sötma, till exempel Riesling. Vill du ha snaps så är det öl som gäller, ljus lager passar bäst. Fyll bordet med väl utvalda tillbehör som smakrik ost, några röror och ett gott knäcke. Bland recepten nedan hittar du bland annat två olika aioli, klassikern västerbottenpaj och ett smakrikt kumminknäcke. Låt festen börja!

Läs även:

Alternativ kräftskiva – goda alternativ för dig som inte äter kräftor!

Här hittar du massor av inspirerande artiklar inför Kräftskivan!

Klassisk västerbottenpaj

Klassisk västerbottenpaj

Ingredienser:

Pajdeg

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning

300 g riven Västerbottensost
3 ägg
2 dl Vispgrädde
1 krm svartpeppar

Gör så här: 

Sätt ugnen på 225°. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform (24 cm i diameter). Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minuter tills pajen stelnat. Låt svalna.

 

Foto: vasterbottensost.com

Nästa bild
Fänkålssås

Fänkålssås

Ingredienser: 

1 stor fänkål

140 g ädelost 30%

1 dl crème fraiche

1/2 dl hackad persilja

salt, peppar

Gör så här: 

Skär fänkålen i bitar och koka mjuk i lite vatten. Häll av vattnet och mixa fänkålen med stavmixer. Tillsätt ädelosten och kör till en slät sås. Vänd ner hackad persilja. Smaka av med salt och peppar.

Recept: recept.se, Janet Gustavsson

Foto: sarcasticcooking.com

Nästa bild
Kräftröra

Kräftröra

Ingredienser: 

1 burk kräftstjärtat i lake (420 g)

1 dl majonnäs

1 dl gräddfil

0,5 dl hackad dill

pressad citronsaft

salt och peppar

Gör så här:

Blanda kräftstjärtarna med majonnäs, gräddfil, dill och rödlök. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Recept: Coop, Sara Begner

Foto: Instagram @coopsverige

Nästa bild
Löjromspizza med västerbottenost

Löjromspizza med västerbottenost

Ingredienser: 

500 g Västerbottensost, riven
200 g löjrom (stenbitsrom går också bra)
2 st rödlökar
2 st gula lökar
1 st burk crème fraiche 200g
Dill för topping
Salt och svartpeppar
Picklad fänkål

Gör så här: 

Riv fänkålens blad. Lägg i en skål tillsammans med salt och socker. Låt stå ca 10 minuter. Slå sedan på ättika och citronsaft. Låt dra i ca 2 timmar.

Köp pizzabotten på din favoritpizzeria, fräs gul lök i stekpanna. Arbeta ut degen. Dra över crème fraiche på pizzadegen, toppa med den stekta löken och riven Västerbottensost. Grädda pizzan i ugnen i 200 grader 10-15 minuter, tills pizzan har fått riktigt fin härlig färg. Ta ut. Hacka rödlöken. Addera alla de goda smakerna: löjrom, dill, hackad rödlök, picklad fänkål och mer riven Västerbottensost. Njut!

Foto: vasterbottensost.com

Nästa bild
Grönkål- och broccoliknyten

Grönkål- och broccoliknyten

Ingredienser: 
3 st ägg
1 litet broccoli huvud
2 st stora nävar grönkål
Fetaost
2 dl ströbröd
Salt, svartpeppar, chiliflakes

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 220°C.

2. Blanda alla ingredienser och lägg i formar. Sätt in i ugnen i ca 15 min.

 

Foto: Foodjunkie

Nästa bild
Kumminknäcke

Kumminknäcke

Ingredienser (20 stycken):
5 dl mjölk
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
1 msk stött kummin
25 g jäst
3 dl rågsikt
7 dl grahamsmjöl
ca 2 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Värm mjölk, sirap, salt och kummin till fingervarmt, 37°C.

2. Smula jästen i en skål, häll på degvätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt mjölet och arbeta till en elastisk deg. Låt jäsa under bakduk 1 timme.

3. Sätt ugnen på 200°C. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i 20 bitar och kavla ut bitarna till tunna kakor. Använd kruskavel eller nagga dem med en gaffel. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

4. Grädda mitt i ugnen 10–15 min. Passa noga så att de inte bränns. Låt svalna på galler.

Recept & foto: matmagasinet.se

Nästa bild
Krossad potatis med Västerbottensost och rom

Krossad potatis med Västerbottensost och rom

Ingredienser: 

900 g mandelpotatis

3 dl riven Västerbottensost

2 dl gräddfil

80 g stenbitsrom eller liknande

0.5 rödlök, finhackad

dill, till garnering

Gör så här: 

Koka potatisen i saltat vatten. Låtånga av och fördela på en ugnsplåt.

Krossa dem med en stekspade såde blir platta men ändå håller ihop.

Strö över ost och gratinera mitt iugnen till fin färg, 10–15 min.Klicka ut gräddfil och rompå potatisarna

Toppa med lök och garneramed dill. Servera som tillbehörtill kräftorna.

Foto & recept: Coop

Nästa bild
Snabb och lätt aioli

Snabb och lätt aioli

Ingredienser:

3 stora vitlöksklyftor
1 tsk äppelcidervinäger
1 msk olivolja
2 dl crème fraîche
1 dl majonnäs
1 tsk citronsaft
salt, peppar, persillade (fransk kryddblandning), chilipulver

Pressa vitlöken i en skål och rör ihop med olja, äppelcidervinäger, salt, peppar och persillade. Kör i micron i 1 minut. Det gör att vitlöken värms och den allra “stickigaste” smaken försvinner och blir lite rundare.

Blanda ihop med resten av ingredienserna och smaka av med lite mer och salt och chilipulver.

Foto: Zeta.nu

Nästa bild
Basilika- och parmesanaioli

Basilika- och parmesanaioli

Ingredienser (6 portioner):
2 äggulor
1 msk senap, gärna fransk
2 msk vitvinsvinäger
1 dl basilika hackad
2½ dl olivolja
50 g Parmigiano Reggiano, finriven
Salt, nymald svartpeppar

Gör så här:
1. Se till att alla ingredienser har samma temperatur, det minskar risken för att aiolin ska skära sig.

2. Mixa äggulor, senap, vinäger och basilika i en mixer eller med en stavmixer. Tillsätt droppvis olivolja till en krämig aioli.

3. Vänd ner parmesan och smaka av med salt och peppar. Ringla över olivolja vid servering.

Recept: Zeta.nu

Foto: Zeta

Nästa bild
Kräftlag

Kräftlag

Ingredienser: 

Till 1 kg kräftor. 3 dagars tillagning

1 kg frysta kräftor, färdigkokta
Kräftlag:
4 liter vatten
33 cl mörk öl, t ex Porter
1,5 dl grovt salt
4 sockerbitar
1 näve dillfrön
2 msk kumminfrön
Rikligt med krondill, minst 300 g

Gör så här: 

Dag 1: Blanda alla ingredienser till kräftlagen i en kastrull. Koka upp och se till att socker och salt löser upp sig ordentligt. Kyl ner tills nästa dag.

Dag 2: Tina kräftorna enligt anvisningen på förpackningen. Låt dem rinna av väl och lägg sedan i den nya, kalla kräftlagen. Låt dra ett dygn i kylskåp innan servering.

Recept & foto: vasterbottensost.com

Nästa bild
Ostsnurror med dill, kräftor och västerbottenost

Ostsnurror med dill, kräftor och västerbottenost

Ingredienser: 

Pajdeg:

1 pkt färsk smördeg
2–3 dl Västerbottensost, riven
2 msk gräslök, finklippt
1 äggula
2 msk dill, hackad
1⁄2 tsk flingsalt

Topping:

1⁄2 citron
1 dl crème fraiche
125 g kräftstjärtar
1⁄2 knippe dill
Salt och peppar

Gör så här: 

Pajdeg: Rulla ut smördegen plant i en bakplåtspappersklädd långpanna. Fördela riven Västerbottensost, hackad dill, gräslök och flingsalt jämnt över degplattan. Rulla samman smördegen från kortsidan och pensla skarven med en uppvispad äggula. Skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor.

Grädda snurrorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Tag ut och låt svalna.

Topping: Rör samman créme fraiche och rivet skal från 1⁄2 citron, krydda med salt och svartpeppar. Klicka ut på snurrorna och toppa med lite kräftstjärtar och dill strax före servering.

Recept & foto: vasterbottenost.se

Nästa bild
Sparrispaj

Sparrispaj

Ingredienser: 

6 personer

Pajdeg:

3 dl mjöl

125 g smör

3 msk vatten

1 dl Västerbottenost, riven

Fyllning:

3 dl Västerbottenost, riven

1 knippe grön sparris

1 st citron, finrivet skal

0.5 dl färsk gräslök, hackad

2,5 dl grädde

2 st ägg

2 krm salt

1 nypa svartpeppar

1,5 tsk olivolja

Gör så här: 

Mixa smör och mjöl till en smulig massa i matberedare eller för hand. Tillsätt vatten och Västerbottensost, arbeta samman till en deg.

Tryck ut degen i sex portionsformar eller en stor pajform. Låt vila i kyl cirka 45 minuter.

Nagga pajskalet och förgrädda i 200 grader varm ugn i mitten av ugnen i 10 minuter.

Skär bort den hårdaste delen på sparrisen. Dela sparrisen på längden och förväll dem i kokande vatten i 5 minuter, låt sedan rinna av på papper.

Vispa samman ägg, Västerbottensost, grädde, gräslök, rivet citronskal, salt och peppar. Häll fyllningen i pajskalen och fördela sparrisen ovanpå. Toppa med lite extra riven Västerbottensost och olivolja.

Grädda i mitten av ugnen i 200 grader cirka 15 minuter för små portionspajer eller 30 minuter för en stor paj.

Recept: Västerbottensost.com

Nästa bild
Smördegssnurror med ost

Smördegssnurror med ost

Ingredienser: 

2 frysta smördegsplattor (à 100 g)

1 uppvispat ägg

1 dl riven lagrad ost

flingsalt

Gör så här: 

Tina smördegen.

Sätt ugnen på 200°C.

Skär smördegsarken i ca 1 cm breda strimlor längsmed. Lägg på en bakpappersklädd plåt och pensla med uppvispat ägg. Snurra strimlorna och strö över ost och flingsalt. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills de får fin färg.

Recept: ICA

Foto: Instagram @breadsbakery

Nästa bild
Jordgubbstårta

Jordgubbstårta

Ingredienser: 

Tårtbotten:
6 medelstora ägg
1 dl strösocker
1,5 dl potatismjöl
1,5 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
2-3 tsk bakpulver

Fyllning :
4 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1-2 dl jordgubbssylt
2,5 dl mjölk
1-2 krm vaniljpulver, eller 1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
3 medelstora äggulor
0,3 dl maizena
50 g rumsvarmt smör
600-700 g jordgubbar

Garnering:
200 g jordgubbar
Vinbär

Gör så här: 

Börja med att sätta ugnen på 175°C och smörj och bröa en springform. Storleken på form är valfri men denna sats avser en diameter om 18 cm för att kunna grädda 2-3 mindre men tjockare bottnar. Justera receptet beroende på antal bottnar och dessas tjocklek.

Vispa upp ägg och strösocker fluffigt med elvisp så att smeten blir vit. Blanda de torra ingredienserna separat innan du försiktigt vänder ner dem i smeten. Rör om till en jämn smet.

Häll smeten i den bröade formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25-30 minuter, beroende på ugnstyp och storlek på form. Tag ut kakan och låt svalna helt innan du delar den.

Vispa upp grädden med elvisp och vänd ned vaniljsockret. Rör om.

Nu är det dags för vaniljkrämen. Koka upp mjölken med vaniljpulvret i en kastrull. Vill du hellre använda vaniljstång så delar du den på längden och skrapar ur dess frön. Lägg både skalet och fröna i en kastrull tillsammans med mjölken och koka upp. Låt det svalna en aning. Vispa sedan strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll i lite i taget av smeten ner i mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt vidare att värma blandningen på låg till medelvärme under fortsatt omrörning. Var noga med att det inte bränns! Låt krämen tjockna medan du långsamt rör om. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret under omrörning

Ställ vaniljkrämen i kylskåpet för att den ska kallna.

Dags att montera tårtan! På första botten stryks ett generöst lager med vaniljkräm och skivade jordgubbar läggs på. Ovanpå jordgubbarna läggs ett rejält lager grädde samt nästa botten. Denna botten bres med jordgubbssylt. Ovanpå läggs jordgubbar och ytterligare ett rejält lager grädde samt nästa botten. Denna process upprepas beroende på hur många bottnar du vill ha.

Dekorera med grädde uppepå översta lagret. Dela gubbarna på hälften och gärna det gröna vara kvar för dekorations skull. Lägg på grädden. Garnera ytterligare med vinbär eller valfria bär.

Recept & foto: Cervera.se

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!