Nöje

Recept: Mejerifri knäck med flingsalt

Med det här receptet på julklassikern knäck kan även du som inte använder mejeriprodukter njuta av himmelskt god knäck.

Foto: Hanna Göransson/Metro Mode

Med mejerifri grädde, kokossocker, agave sirap och kokosolja kan du laga knäck som är minst lika delikat som varianter med mejeriprodukter i – och flingsaltet tillför den där extra sältan som kontrasterar fint mot knäcken. Följ vårt enkla recept på ett av julens mest klassiska godis.

Mejerifri knäck med flingsalt

Mejerifri knäck med flingsalt

Du behöver: 

Smeten räcker till 20-30 knäckformar. 

1/2 dl kokossocker
2 dl valfri mejerifri grädde, jag använde 1 del fet kokosmjölk och 1 del havregrädde*, men det går också bra med t.ex sojagrädde eller enbart fet kokosmjölk
3 msk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning, t.ex honung
1-2 msk kokosolja, beroende på hur mycket som går in i knäcksmeten, börja med att vispa ner 1 msk

Flingsalt att toppa med

Gör så här: 

1. Koka upp kokossocker, grädde och agave sirap i en stor och vid kastrull.

2. Låt koka upp. Det kommer att bildas ett relativt högt skum och därav är det viktigt att du använder dig av en stor och vid kastrull.

3. När den kokat upp sänker du plattan till medellågvärme och låter knäcksmeten puttra i ca 15-30 min, eller tills den tjocknar och börjar bli seg.

Rör om då och då så den inte bränner fast. När knäcksmeten börjar bli tjock och seg kan du göra ett kulprov då och då genom att ta en liten tsk knäck och hälla i ett glas med iskallt vatten. Om du kan forma en liten kula av knäcken när den svalnat i vattnet är den färdig. Annars kokar du ett tag till.

När du enligt kulprovet har en bra knäcksmet tar du av knäcken från plattan, har du i 1-2 msk kokosolja och vispar ner kokosoljan ordentligt.

4. Häll genast upp knäcksmeten i knäckformar, toppa med lite flingsalt och ställ in i kylskåpet i 1-2 timmar eller tills den stelnat. Hoppas att det ska smaka!

 

Foto: Hanna Göransson/Metro Mode

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!