Nöje

Recept på lussebullar med kesella – så får du saftiga lussebullar varje gång!

Torra och tråkiga lussekatter blir ett minne blott med våra tips på hur man får till härligt saftiga lussebullar. Fixa julens godaste lussekatter med vårt recept.

Foto: Arla

Lussebullar med smak av saffran är underbart gott i juletid och perfekt till advent och lucia. Här delar vi fyra tips på hur du lyckas med dina lussebullar varje gång. Sedan är det bara att svänga ihop julens bästa lussebullar med vårt recept!

Tips för riktigt saftiga lussebullar:

1. Mal saffranet före användning för att få ut så mycket som möjligt av smaken. Häll ner saffranet i en mortel och lägg till lite socker innan du börjar mala – sockret gör nämligen malningen ännu mer effektiv.

2. Se till att degvätskan har rätt temperatur. Det viktigaste är att degvätskan inte är över 37 grader, alltså fingervarmt. Om du är osäker kan du använda en termometer. En tumregel är dock: hellre för kallt än för varmt.

3. Blir dina lussebullar ofta torra? Prova att använda créme fraiche, kesella eller grädde i degen, och dra ner lite på mjölet så ska du se att bullarna blir saftigare. Degen ska vara åt det kladdiga hållet.

4. Håll koll på jäsningen. Degen ska jäsa till dubbel storlek. Prova att täcka över en stor bunke med plastfolie och låt jäsningen ta sin tid – detta kan ta upp till en timme.

Fler recept hittar du här!

Recept på lussebullar med kesella

Recept på lussebullar med kesella

Du behöver: 

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
1 st ägg
2 paket saffran
3 dl socker
0.5 tsk salt
17 dl vetemjöl
russin

Gör så här: 

1. Smula jästen i en bunke.

2. Smält smöret och blanda med mjölken, värm till 37°. Lös upp jästen i degspadet.

3. Tillsätt kesella, ägg, saffran, socker och salt och arbeta till sist ner mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.

4. Låt degen jäsa under duk i bunke i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.

5. Ta upp degen på bakbordet, arbeta den blank och slät och dela den i två delar, en till lussekatter och en till saffransbullar.

6. Dela degen i 15 delar som rullas ut till smala längder. Snurra längderna från varsitt håll till lussekatter som läggs på plåtar med bakplåtspapper. Tryck i russin i ändarna och låt jäsa ytterligare 20–30 minuter, till dubbel storlek. Pensla sedan lussekatterna med ägg och grädda i cirka 8 minuter, tills de fått fin färg.

Foto: Arla

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!