Recept på Ris à la Malta - så gör du Leif Mannerströms godaste juldessert
Publicerad den 3 december 2024 av Metro Mode
En mer julig dessert än Ris à la Malta får man leta länge efter. Här är Leif Mannerströms recept på den traditionella efterrätten.

Mästerkocken Leif Mannerströms recept på klassisk Ris à la Malta är ett säkert kort när du vill bjuda på en riktigt julig dessert. En läckert gräddig efterrätt som blir den perfekta avslutningen på måltiden.
För fler tips om hur du lagar julmat från grunden, kolla in Mannerströms julkokbok som innehåller recept på allt du behöver och lite till.

Här nedan hittar du Mannerströms recept på Ris à la Malta!
- Tomas Yeh
Ris à la Malta
Du behöver: (8 portioner) Steg 1: 1 1⁄2 dl grötris 1l standardmjölk 1 kanelstång 1 1⁄2 dl strösocker 1 nypa salt 1 vaniljstång, urskrapad 50 g osaltat smör Steg 2: 6 dl vispgrädde 1⁄2 dl utspädd apelsinjuice rivet skal av 1 apelsin 1 tsk vaniljsocker 1 msk florsocker Till garnering: apelsinskivor valnötter kanel Till servering: saftsås kanderade nötter och frukter Gör så här: Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna i steg 1 förutom smöret och koka på svag värme, under lock, i ca 30 minuter. Rör om då och då. Rör i smöret och täck med plastfilm. Låt svalna. Tillsätt apelsinjuice, apelsinskal, vaniljsocker och florsocker i riset. Vispa grädden lätt och vänd ner den. Utdrag ur Mannerströms julkokbok.