Nöje

Reseguide till charmiga Thessaloniki i norra Grekland – platserna du inte får missa!

Thessaloniki är inte bara Greklands näst största stad utan även en av Europas populäraste resmål. Vi tipsar om  platserna du inte får missa när du besöker norra Greklands fastland och storstaden Thessaloniki!

Foto: Instagram@_thessaloniki_

Drömmer du dig bort till storstadspuls, uteserveringar och en värmande sol? Om du är ute efter att maxa en helg och uppleva en pulserande stad, är Thessaloniki i norra Grekland ett perfekt alternativ. Och det är inte konstigt att staden blivit ett hett weekend-resmål!

I staden kryllar det av uteserveringar i form av caféer, barer och tavernor. För att inte tala om det pulserande nattlivet där du både kan utforska trendiga klubbar, rockbarer och Bouzoukia (bar/nattklubb med grekisk live-musik). I staden finns Greklands största universitet, Aristotelesuniversitetet, och de grekiska studenterna är tillsammans med utbytesstudenterna bland annat duktiga på att festa till sent på morgonen! Åker du hit för att festa får du vara beredd på att stämningen “kommer igång” senare och att klubbarna inte stänger förrän på morgonen. Spana in nummer tio nedan (“Valaoritou”) för att få reda på mer!

I jämförelse med Sverige kommer du undan billigt när det kommer till restaurangbesök och taxi. Sevärdheterna ligger hyfsat nära varandra vilket gör det till den perfekta staden att strosa runt i. Bästa tiden att åka hit är under april och maj när vårvädret slår till och när du får njuta av solens strålar utan att det blir för varmt, alternativt hösten när sensommarvärmen ännu håller i sig. Under somrarna (juli/augusti) flyr lokalborna själva storstadsvärmen och åker till fastlandets städer Halkidiki och Katerini cirka en timme bort för att svalka sig i de kristallklara haven.

Thessaloniki är en historisk och kulturell stad full av liv – här hittar du utgrävningar från romarriket mitt i staden! Varva sevärdheterna med att slappa på uteserveringar i solen (lokalborna älskar att sitta och skvallra i timmar med en frappé på bordet), äta glass eller shoppa på trendiga Tsimiski-gatan. Perfekta weekend-resan med andra ord!

Nedan hittar du platserna du absolut inte får missa för att få ut det mesta av din vistelse.

Vita tornet – Thessalonikis symbol

Vita tornet – Thessalonikis symbol

Thessaloniki är känt för sitt vita torn. Tornet har sin historia som fängelse, men är nu ett museum (tack och lov!). Längst uppe i tornet erbjuds en vacker utsikt över staden!

Foto: Getty Images

Nästa bild
Aristoteles torg i Thessaloniki

Aristoteles torg i Thessaloniki

Det vackra torget är omringat av mysiga kaféer och är bara någon minut bort från hamnen och strandpromenaden. Sätt dig på något utav fiken och njut av den fantastiska arkitektur som finns runt om kring dig eller sväng förbi ett bageri och köp ett färskt bakverk!

Här ligger också lyxhotellet Electra Palace med ett fik längs upp som bjuder på en magisk utsikt över hela torget.

Många evenemang äger rum på detta torg, på vintern anordnas det till exempel en liten skridskobana här.

Foto: Getty

Nästa bild
Historiska sevärdheten Rotonda i Thessaloniki

Historiska sevärdheten Rotonda i Thessaloniki

Rotonda är en av de äldre kyrkorna som finns i staden och är vacker att beskåda utifrån. Här om kring finns det mysiga fik som flitigt besöks av studenterna som njuter av en billig frappé och spelar kort.

Foto: Instagram @danis_p_gr

Nästa bild
Lokalbornas mötesplats – Kamara/Galerius triumpbåge

Lokalbornas mötesplats – Kamara/Galerius triumpbåge

Kamara är utan tvekan lokalbornas mötesplats! Triumfbågen är ett av alla historiska monument som går att än idag beskåda.

När du sett bågen kan du fortsätta promenera rakt ner till “plateia Navarino” för att spana in utgrävningarna från romartiden. Även här omkring finns det charmiga fik och gömda tavernor att slå sig ner på.

Här försöker man nu även bygga en tunnelbana men eftersom de ständigt stöter på nya fynd, gör att projektet tar lång tid att verkställa.

Foto: Instagram @adriana_plesati

Nästa bild
Trendiga shoppinggatan Tsimiski

Trendiga shoppinggatan Tsimiski

På Tsimiski trängs du tillsammans med andra shoppingsugna. Här går grekerna i lugn takt och fönstershoppar. Köp med dig en take away-frappé för en euro för att hålla humöret uppe under shoppingrundan!

Foto: Instagram @lutsikar

Nästa bild

"Strandpromenaden" i Thessaloniki

Det är lätt att hitta i Thessaloniki – mycket tack vare hamnen som går att skymta från olika platser. Här finns det fik och barer längst hela strandpromenaden.

 

Foto: Instagram @stevenppn

Nästa bild
Mysiga kvarteret Ladadika med flertalet tavernor

Mysiga kvarteret Ladadika med flertalet tavernor

Ladadika är ett livligt området med färgglada byggnader och här hamnar många turister när det är middagsdags. Det är vanligt att tavernorna här har sångare/sångerskor på plats som sjunger på grekiska och spelar bouzouki.

Foto: Instagram @christinatouloumtzidou

Nästa bild
Kastra/Ano Poli – Thessalonikis bästa utsiktsplats

Kastra/Ano Poli – Thessalonikis bästa utsiktsplats

Om du är en av de som älskar att utforska nya platser med hjälp av promenader är en hiking upp till Thessalonikis “övre stad” Ano poli ett måste!

När du kämpat dig upp för uppförsbackarna kommer du att kunna njuta av en fantastisk utsikt över staden! Köp med dig vin eller läsk från någon utav de små kioskerna som finns och slå er ner vid de bysantinska murarna.

Akta dig dock för restaurangerna här då de flesta är så kallade “turistfällor” – ta istället en kaffe eller en god grekisk öl på någon utav barerna.

Foto: Instagram @panagiotisvotsaris

Nästa bild
Ett av Unescos världsarv – Agia Sofia i Thessaloniki

Ett av Unescos världsarv – Agia Sofia i Thessaloniki

Agia Sofia är inte bara en av de äldsta kyrkorna i Thessaloniki utan finns även med på Unescos världsarvslista.

I kvarteret runt om kyrkan finns det mysiga och lugna fik där du kan tjuvlyssna på grekiskans melodi när lokalborna fikar.

Foto: Instagram/@michaeldemasi

Nästa bild
Valaoritou – Thessalonikis livligaste område

Valaoritou – Thessalonikis livligaste område

Här kan du hoppa från bar till bar eller testa en nattklubb – det finns något för alla!

Gillar du rock men har en resepartner som föredrar trap, hip hop eller grekiskt? Då är det här området rätta stället att hänga på. Här festar de partysugna till tidig morgon!

Lonely Planet har dessutom utnämnt Thessaloniki till en av världens tio hetaste partystäder och det har säkerligen mycket med detta område att göra!

Foto: Instagram @dimitrislyberis

Nästa bild
Ote-tornet bjuder på magisk utsikt

Ote-tornet bjuder på magisk utsikt

Uppe i tornets restaurang-del kan du avnjuta av goda drinkar. Rummet roterar sakta för att bjuda på en panoramisk utsikt över staden.

Foto: Instagram @filoiperiigtes

Nästa bild
Missa inte att testa bougatsa!

Missa inte att testa bougatsa!

Älskar du sötsaker ska du definitivt testa “bougatsa” till frukost (när de är nygjorda och färska). Det är ett bakverk som har en krispig yta och är fylld med vaniljkräm (för den sötsugna) eller ost. Så himla gott!

Thessaloniki är staden i Grekland som är känd för sin bougatsa och här hittar du alltså den bästa!

Foto: Instagram @wellfedlife

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!