När skådespelaren Robin Williams tog sitt liv uppstod snart ett narrativ kring “den ledsna clownen” – att han helt enkelt var ännu en komiker som i själva verket var sorgsen inombords. Sanningen visade sig dock vara långt mer komplicerad.
Robin Williams, känd för sina rollprestationer i filmer som Döda poeters sällskap, Good Morning Vietnam och Good Will Hunting, var en älskad skådespelare och komiker. Hans självmord i augusti 2014 chockade fans världen över och genererade ett flertal teorier – men ingen kom i närheten av sanningen.
“Hans hjärna var under attack”
I efterspelet av stjärnans död slängde tabloiderna sig med alla möjliga förklaringar till tragedin. Vissa dissekerade hans tidigare kamp med depression och missburk, andra belyste hans ekonomi och karriärutsikter.
Månader senare kom sanningen fram: Williams led av Lewykroppsdemens, en ovanlig demenssjukdom som ger upphov till små förändringar i hjärnans nervceller. Enligt Vårdguiden kan dessa förändringar inte ses på röntgen – det enda sättet att bevisa deras förekomst är vid obduktion.
Williams tillstånd var därför okänt för alla, inklusive han själv (på grund av en felställd diagnos trodde hans närstående att han led av Parkinsons sjukdom).
I dokumentären Robin’s Wish (2020) beskriver hans änka, Susan Schneider Williams, förloppet på följande sätt:
“Min make hade, utan att veta om det, drabbats av en dödlig sjukdom. Nästan alla delar av hans hjärna var under attack – han upplevde sin egen förgörelse.”
“Grät i min famn varje dag”
Robin’s Wish fokuserar på de sista månaderna av Williams liv, då han spelade in den sista uppföljaren till Night at the Museum. Skådespelaren mådde allt sämre under denna period: enligt uppgifter led han av självtvivel, minnesförlust, panikattacker och paranoia.
Förändringarna var uppenbara för de som arbetade med filmen – inte minst Williams makeupartist Cheri Minns:
“Han grät i min famn i slutet av varje dag. Det var fruktansvärt”, berättade hon för The New York Post 2018.
Självmord är inte ovanligt bland personer som drabbas av Lewykroppsdemens. Bruce Miller, professor i neurologi och psykiatri vid University of California San Francisco, kallar sjukdomen “förödande”:
“Den ökar ångest, självtvivel, orsakar vanföreställningar som aldrig har funnits hos personen tidigare”, säger han i dokumentären.
Sanningen bakom Williams försämrade hälsa – och omständigheterna kring hans död – innebär en form av upprättelse för både honom och hans familj. David E Kelley, skaparen bakom tv-serien The Crazy Ones där Robin Williams spelade en av huvudrollerna, sammanfattar det på följande vis:
“Jag tror att det är viktigt att sanningen kommer fram för det finns så många positiva saker som Robin stod för, och vi vill tro på dem alla. Vi vill tro på honom. Och det finns en risk att hans självmord kan få folk att tänka, ‘Åh, han var inte den vi trodde han var. Vi kände honom inte, när allt kommer omkring.’ Men det gjorde vi.”
Robin Williams blev 63 år.
Hit kan du vända dig om du mår dåligt:
– Vid akut kris, ring 112.
– Mind, Självmords-linjen, ring 901 01 eller chatta på www.mind.se/hitta-hjalp/sjalvmordslinjen/