Nöje

Roe mot Wade – Därför är aborträtten i USA hotad

Aborträtten i USA är hotad efter att ett nästan 50 år gammalt domslut hävdes i slutet av förra veckan – något som väntas påverka abortlagarna i en tredjedel av USA:s delstater.

Foto: Unsplash

Under fredagen röstade högsta domstolen i USA för att upphäva Roe mot Wade, ett domslut som har förhindrat landets delstater att införa totala abortförbud sedan 1973. 

Väntas påverka en tredjedel av USA:s delstater

Det nästan 50 år gamla domslutet utmanades efter att högsta domstolen i våras avstod från att ta ett beslut gällande ett nytt lagförslag i Mississippi, som skulle förbjuda abort efter vecka 15. Istället framkom det i maj 2022, genom läckta uppgifter, att HD stöttade förslaget.

Detta ledde i sin tur till att andra delstater, som Idaho och Oklahoma, började följa Mississippis exempel under våren. Under fredagen den 24 juni uttalade sig högsta domstolen slutligen om fallet – och hävde Roe vs Wade.

Högsta domstolens beslut innebär att varje delstat nu kan välja sin egen lagstiftning kring abort. Nyhetsbyrån AP skriver att omkring en tredjedel av USA:s 50 delstater väntas införa skarpa inskränkningar i aborträtten efter beslutet. Flera delstater har dessutom en så kallad “trigger law” som innebär att aborträtten inskränks så fort den tidigare lagen upphävs.

Källor: Rfsu, Yle, SVT

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!