Nöje

Roliga jullekar för hela familjen

Kalle Anka, julklappsutdelning och julbord är självklara inslag på julafton, men varför inte också göra en rolig lek till en del av firandet? Vi listar de bästa jullekarna för både stora och små!

Foto: Shutterstock

På jakt efter en rolig jullek som hela familjen kan delta i? Här hittar du julens bästa lekar, oavsett om ni föredrar en intellektuellt stimulerande lek eller en som hjälper er att springa av julmaten.

En meningsfull lek

Ni behöver: Papper och penna.

Gör så här: Tävla enskilt eller i lag. Skriv alfabetets bokstäver på separata lappar som läggs upp och ned på bordet. Varje deltagare eller lag tar fem lappar. De måste sedan skapa en mening med ord som börjar på de bokstäver dragit. J, E, O, S, och L kan till exempel bli “Jag och Sara lagar efterrätten.”

Ni kan göra det hela till en tävling genom att tidsbegränsa uppgiften och sedan ge poäng till de som klarar det inom tidsramen.

Skoleken

Ni behöver: En sko.

Gör så här: Deltagarna sitter i en ring på golvet, förutom en person som sitter i mitten. De som sitter i ringen skickar runt en sko bakom ryggarna och läser följande vers:

Denna skon den ska vandra,
från den ena till den andra,
låt den gå, låt den gå, låt den aldrig stilla stå.

På ordet “stå” upphör deltagarna att skicka runt skon. Nu får den som sitter i mitten av ringen försöka gissa var skon finns. Om den lyckas får den byta plats med deltagaren som hade skon.

Pepparkakskull

Ni behöver: Gott om plats.

Gör så här: En deltagare utses till “tagare” och en annan till “pepparkaka”. Resten av deltagarna ställer sig två och två i armkrok. “Tagaren” jagar “pepparkakan”, men pepparkakan kan rädda sig själv genom att kroka arm med någon av de som står i par – då blir den som står på andra sidan av paret pepparkaka. Om tagaren däremot får tag i pepparkakan så byter de roller.

Klassiskt julquiz

Ni behöver: Ett quiz – varför inte prova Metro Modes eget julquiz? – samt papper och pennor.

Gör så här: Dela ut papper och penna till samtliga deltagare. Ledaren läser upp frågorna i tur och ordning, varpå deltagarna får skriva ned sina svar. Den som får flest rätt vinner. Om ni tävlar om något kan ledaren förbereda ett par utslagsfrågor så att en vinnare kan utses.

Musen eller ”pip!”

Ni behöver: Nötter, russin eller mandlar.

Gör så här: Lägg en hög med nötter eller något liknande (se ovan) på ett bord. En deltagare får vända ryggen till medan resten av gruppen bestämmer vilken av nötterna som är “musen”. Personen som tidigare vänt ryggen till vänder sig sedan om och börjar plocka nötter, tills den får tag på den nöt som är “musen”. När detta sker ropar resten av deltagarna: “pip!”

Gör leken till en tävling genom att den som spelar får räkna hur många nötter de fått ihop. Efter ett visst antal omgångar vinner den som fått flest poäng.

Om man leker med mindre barn kan man istället låta den som spelar äta upp de nötter, russin eller mandlar som denne hinner samla på sig innan den når “musen”.

Källor: Kanebo Event, Fira Fest

Foto: Shutterstock

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!