Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Rosa Bandet 20 år – de ligger bakom årets design

I år fyller Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj 20 år. Detta firas med att tjugo utvalda profiler har fått bidra till årets band – se hela listan här!

Under hela oktober pågår Cancerfondens traditionsenliga Rosa Bandet-kampanj, vars syfte är att samla in pengar till cancerforskning. I år firar kampanjen tjugo år och för att uppmärksamma detta har tjugo kända svenskar varit med och skapat årets Rosa Band.

Christine Meltzer: “Forskning ger framsteg”

Tidningsdrottningen Amelia Adamo – som var den som tog kampanjen till Sverige 2003 – är en av årets designers. I ett pressmeddelande berättar hon om sitt engagemang för kampanjen:

“Jag engagerar mig för att det är en självklarhet. Min drivkraft när jag tog med bandet till Sverige var att uppmärksamma denna folksjukdom som drabbar så många kvinnor. Här kan ju alla vara med och göra skillnad”, säger hon.

Sedan Rosa Bandet-kampanjen startades i Sverige har flera viktiga framsteg gjorts inom cancerforskningen. Dödligheten har minskat med 20 procent och idag överlever nära 9 av 10 som får diagnosen bröstcancer. Bröstcancer är alltjämt den vanligaste cancerformen hos kvinnor och varje dag får 20 kvinnor beskedet att de har bröstcancer. 

Christine Meltzer, en annan av de kändisar som bidragit till årets Rosa Band-designer, har personlig erfarenhet av denna cancerform:

“Jag har haft bröstcancer. Jag fick beskedet 2012 och trodde att jag skulle dö. Cellgifter, operation och strålning räddade mitt liv. Så jag är ett levande bevis på att forskning ger framsteg. För jag är fortfarande kvar. Vi måste tillsammans hjälpas åt så att allas liv går att rädda”, säger hon.

Rosa Bandet 2023: Här är årets 20 designers 

De tjugo kändisar som är listade nedan har skrivit orden ”Tillsammans mot cancer” med sin handstil och den som köper Cancerfondens rosa band får ett unikt utsnitt av detta mönster. 

Tone Sekelius, artist 

Ebba Kleberg von Sydow, journalist och medieprofil 

Marie Göranson, skådespelare 

Tareq Taylor, stjärnkock 

Nour El Refai, komiker 

Siduri Poli, entreprenör 

Isabell Truedsson Segerstedt, cancerdrabbad  

Tobias Rylander, scen- och ljusdesigner  

Hanna Persson, poddare och tv-producent 

Mats Melin, skådespelare- känd som ”Ica Jerry” 

Lotta Klemming, entreprenör 

Sophia Zackrisson, cancerforskare inom bröstcancer 

Julia Agha, VD Alkompis, mediehuset som gör journalistik på arabiska 

Karin Sundfeldt, cancerforskare och kirurg 

Ahmad Abdirahman, grundare av Järvaveckan 

Suad Ali, författare 

Nicolas Lunabba, verksamhetsledare Hela Malmö 

Björn Ferry, skidskyttelegend,  

Amelia Adamo, tidningsdrottning, lanserade rosa bandet i Sverige för 20 år sedan 

Christine Meltzer, skådespelare, själv drabbad av bröstcancer 

Här kan du köpa Rosa Bandet 2023

Det återvinningsbara bandet är tillverkat av papper och kostar 50 kronor. Armbandet matchar årets band och kostar 100 kronor. Båda banden kommer kunna köpas hos ICA, Apotek Hjärtat, Lindex, Interflora, Ellos, Nordic Wellness och samt i Cancerfondens gåvoshop på cancerfonden.se. 

Rosa Bandet KÖP

Rosa Bandet

Pris: 50 kronor.

KÖP

Nästa bild
Rosa armbandet KÖP

Rosa armbandet

Pris: 100 kronor.

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!