Nöje

Rusning efter surströmming i svenska matbutiker

I veckan var det flera svenska butiker som drog i gång försäljningen av surströmming – och konsumenter som ville lägga vantarna på en burk fick se till att vara på hugget.

Foto: Shutterstock

Tidigare denna vecka var det surströmmingpremiär på flera håll i Sverige och i många butiker blev trycket på den populära matvaran hårt.

Slutsålt på några timmar

Butiksägare har i dagarna vittnat om långa köer utanför butikerna innan öppningsdags och hela lager som säljer slut på endast några timmar. På vissa håll har man begränsat antalet burkar per kund.

Trots detta är årets tillgång något bättre än fjolårets – 2022 var det anmärkningsvärt svårt att få tag på surströmming:

“Förra året var det uttalad brist och vi hade fått tag på ett parti. I år har fler butiker fått in surströmmingen”, säger handlaren Sandra Kreivi i Bergsviken till SVT Nyheter.

Varför är det brist på surströmming?

Både fiskare och producenter anser att bristen på strömming till stor del beror på överfiske. Enligt Fiskejournalen blir Östersjöns strömming till foder i norska laxodlingar i stället för mat i Sverige:

“Stora laxodlingar, framförallt i Norge, kräver stora mängder foder och strömmingen är ett billigt alternativ. Enorma industritrålare fiskar oavbrutet och fångsterna är oerhört stora. Så stora att de nu riskerar att helt radera ut strömmingsbeståndet i Östersjö”, skriver tidningens nyhetsredaktör Anders Nicander.

Detta leder inte endast till rusning när surströmmingen släpps i butikerna, utan även till att en kulturtradition går förlorad samtidigt som småskaliga yrkesfiskare förlorar sin inkomstkälla.

Foto: Shutterstock

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!