Nöje

Så anordnar du ett billigt bröllop

Enligt en ny undersökning tror merparten av unga vuxna att de behöver spendera mellan 51 000 och 100 000 kronor för att få den bröllopsfest de drömmer om. Men måste ett bröllop verkligen kosta skjortan? Här är sju tips från Eldorado som hjälper dig att hålla nere kostnaderna!

Foto: Shutterstock

Förra året genomförde Eldorado en Kantar Sifo-undersökning för att se vilken roll ekonomin spelar när unga vuxna i Sverige planerar sitt bröllop. Det visade sig då att var fjärde ung vuxen som planerar att gifta sig hindras från att göra det av ekonomiska skäl – samt att en av tre unga vuxna tror att de behöver spendera mellan 51 000 och 100 000 kronor för att få den bröllopsfest de drömmer om.

7 tips för en billig bröllopsfest

För att bevisa att det visst går att anordna en bra bröllopsfest för en liten peng utlyste Eldorado en bröllopstävling tidigare i år, där vinnarna fick en bröllopsfest för ett värde av 50 000 kronor – något som företaget menar är tillräckligt för att få till ett lyckat bröllop.

Nu har Eldorado tagit fram en bröllopsmanual för giftassugna par med en mindre budget. Här är deras bästa tips:

1. Satsa på lågsäsong

Merparten av alla svenska par gifter sig mellan maj och oktober. Genom att gifta er i lågsäsong under november–april håller ni inte endast nere kostnaderna – det finns även fler tillgängliga lokaler att välja mellan. Många lokaler erbjuder dessutom lägre priser för andra veckodagar än lördagar (detta är nämligen den i särklass vanligaste dagen att gifta sig på).

2. Hemma bäst

Anordna bröllopet i er hemstad för att minimera eventuella rese- och boendekostnader.

3. Tänk utanför ramarna när ni väljer lokal

Överväg en okonventionell lokal för er fest! Lokaler som marknadsför sig som bröllops- och festlokaler är ofta dyra och tillåter sällan att man ta med egen mat och dryck. Tänk: föreningslokaler, scoutstugor eller kontor som ofta står tomma på kvällar och helger.

4. Begränsa gästlistan

Antalet bröllopsgäster har en stor inverkan på bröllopsfestens kostnad, eftersom det påverkar hur stor lokal som krävs samt mängden mat och dryck. Eldorados tips är att begränsa gästlistan och bortse från oskrivna regler om vilka man bör och ska bjuda. Kom ihåg att det är ert bröllop och ni bestämmer hur er dag ser ut. Bjud bara de som står er allra närmast.

5. Hemlagad mat

Laga maten själv eller tillsammans med gäster – att samla utvalda vänner en dag innan bröllopet för att laga maten ihop kan bli ett minne för livet! Satsa på rätter som går att tillaga i förväg (brödbak, storkok och tårtbottnar är exempel på mat som kan frysas in) och utgå ifrån egna smakpreferenser. Kanske finns det en maträtt som har en särskild betydelse för er och kostar mindre än traditionell bröllopsmat? Välj gärna vegetariska eller veganska alternativ.

6. Välj prisvärda dryckesalternativ

Välj prisvärda dryckesalternativ och klistra på egna etiketter på dryck för en personligare touch.

7. Var kreativ med dekoren

Det finns många sätt att hålla nere kostnaderna för dekor. Om lokalen inte har befintliga möbler och porslin kan ni till exempel be varje gäst ta med sig en egen stol eller tallrik, eller så införskaffar ni det från loppmarknader och second hand-butiker. Överblivna lakan kan användas som både dukar och väggdekor, och fråga en florist vad som är i säsong vid just ert bröllopsdatum så håller ni nere kostnaderna för blommor.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!