Nöje

Så dejtar du som Gen Z – enligt Tinders experter

Var dig själv, prioritera ditt välbefinnande och skippa alkoholen – det är några av de saker som vi kan lära oss av ungas inställning till dejting. Här är fem tips för att dejta som Generation Z!

Foto: Unsplash

I Tinders nya rapport “The Future of Dating” får vi en intressant inblick i hur Generation Z, alltså personer födda mellan 1997 och 2012, håller på att ändra spelreglerna för dejting.

Foto: Tinder

En ny typ av dejting

Generation Z har växt upp i en ständigt föränderlig värld präglad av utmaningar som klimatförändringar och ekonomisk ovisshet. Mitt i allt detta banar de vägen för en ny typ av dejting där äkthet, god kommunikation och en tonvikt på det egna välmåendet är viktiga inslag.

Frågan är, vad kan äldre generationer lära sig av denna unga generations inställning till kärlek och dejting? Enligt Tinders egna experter, Paul Carrick Brunson och Melissa Hobley, lyder svaret: en hel del!

Melissa Hobley och Paul Carrick Brunson/Foto: Tinder

1. Tumma inte på dina krav

Paul Carrick Brunson, Global Relationship Insights Expert på Tinder, menar att vi har stigit in i en ny era där så kallad “allt eller inget”-dejting spelar en nyckelroll.

Gen Z har helt enkelt inga problem med att ställa krav i sina relationer, och om en partner inte lever upp till dessa innebär det ofta slutet på relationen.

Enligt Paul är detta något som äldre generationer kan anamma för ett sundare kärleksliv:

“Ju starkare dina gränssättningar är, desto högre blir din livskvalitet”, säger han. “Det du faktiskt säger är att du inte kommer att spendera tid med någon som du inte anser vara sund.”

2. Var specifik i din profil

Melissa Hobley är marknadschef på Tinder och ligger bakom många av appens framgångsrika marknadsförings- och sociala medie- kampanjer. Hon ser hundratals Tinder-profiler varje dag och menar att just Gen Z är proffs på att skapa intressanta profiler.

Enligt Melissa går dagens unga “rakt på sak”, istället för att använda sig av vaga formuleringar i stil med “jag letar efter en snäll kille” eller “jag letar efter en partner in crime”:

“Gen Z säger saker som, ‘du måste vara mer underhållande än min hund’, ‘jag kommer att slå dig i schack’, och de nämner ofta astrologi. Gen Z-profiler ger dig en väldigt specifik inblick i vilka de är. Detta är väldigt intressant och informativt, och ger dessutom något att ställa frågor om eller reagera på”, säger hon.

3. Hitta en dejt som delar dina intressen

Dejting-appar kan ibland kännas överväldigande eftersom det inte råder någon brist på personer att dejta online. Hur bär man sig egentligen åt för att hitta rätt när det finns så många valmöjligheter?

Ett knep är att låta ens intressen avgöra vilka personer man tar sig tid att lära känna, något som stämmer bra överens med Gen Z-personers filosofi.

Denna generation har inget emot att ge sig i kast med polariserande ämnen, såsom politik, när de letar efter en kompatibel partner – faktum är att de ofta anser att det är absolut nödvändigt att en potentiell partner delar ens livsåskådning.

För den som vill effektivisera jakten på den rätta tipsar Melissa om Tinders Explore, en hub i appen som gör det enklare att träffa personer som delar ens intressen:

“Om till exempel miljöfrågor är viktigt för dig kan [vi] hjälpa dig att hitta de personerna snabbare”, säger hon.

4. Prova en kaffedejt

I en studie utförd av Opinium på uppdrag av Tinder i april 2023 visar att dagens unga vuxna generellt sett är positivt inställda till att dejta utan att dricka alkohol.

Anledningarna till att unga väljer att skippa alkoholen på dejten varierar. Vissa vill öka sina chanser att skapa en genuin anknytning till den andra personen (42 %) medan andra väljer bort alkohol för att känna sig mer trygga på dejten (40 %). Många anser också att avsaknaden av alkohol har en positiv inverkan på samtalen under dejten (39 %).

Hur gör man då om man vill dejta utan alkohol, men är orolig för att det ska bli stelt?

“Den bästa dejten är att ta en kaffe”, tipsar Paul. “Kaffe är inte bara stimulerande för dig själv, utan även för din partner. Detta gör att din partner börjar förknippa kaffets goda effekter med dig. Att gå en promenad är också bra, eftersom det får din hjärna att utsöndra samma typ av hormoner.”

För den som ofta blir nervös inför dejter ger Paul rådet att prova djupandning, i synnerhet med hjälp av 4-7-8-metoden: Andas in genom näsan medan du räknar till fyra, håll andan medan du räknar till sju, och andas ut genom munnen medan du räknar till åtta. Gör övningen tre gånger och du är redo att charma din dejt!

5. Var dig själv

Sist men inte minst: Våga vara dig själv när du söker efter den stora kärleken.

En av de egenskaper som utmärker Gen Z är hur högt denna generation värderar autenticitet. Detta präglar inte bara deras liv i allmänhet, utan i högsta grad även deras närvaro online.

Gen Z känner inget behov att lägga upp bilder med filter som döljer deras rätta jag, eller att följa “dejting-regler” (som att vänta ett visst antal dagar med att kontakta någon efter en dejt, eller liknande).

Istället prioriterar de att vara sig själva, samt en öppen och ärlig kommunikation. Faktum är att de är mindre benägna att ghosta någon än äldre generationer är, och de svarar generellt sett väldigt snabbt på matchningar istället för att låta den andra personen sväva i ovisshet.

Sammantaget leder detta till ett sundare kärleksliv – något som vi alla bör eftersträva, oavsett ålder.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!