Nöje

Så förbättrar du kommunikationen med din partner – 3 enkla knep

De flesta bråk och smågnabb i en relation går att härleda till missförstånd och en bristande kommunikation. Trots att en fungerande kommunikation är så avgörande kan det vara mer än svårt att nå dit, även i en lång relation. Nedan listar vi några knep som gör att du och din partner får en mer välfungerande kommunikation.

Foto: Unsplash

Man kan dela upp konversationer och samtal i två olika kategorier – diskussioner och problemlösning. Två typer av samtal med olika mål. Målet med en diskussion är nämligen att dela känslor, perspektiv eller erfarenheter. Målet med problemlösning är istället att hitta en lösning på ett identifierat problem. För att inte riskera att prata förbi varandra är det bra att klargöra vilken typ av samtal det handlar om.

Det är ganska vanligt att två partners har olika förhållningssätt i en diskussion. Den ena antar en position som är medkännande och bekräftande när den andra fokuserar på problemlösning. Om ni inte identifierar dessa skillnader kan det leda till irritation och att man helt enkelt känner sig missförstådd.

Tre tips till bättre kommunikation

Fundera över hur du lyssnar och svarar

Fokuserar du på problemlösning eller att lyssna och bekräfta? Genom att analysera detta och förhålla er till det kan ni förekomma många missförstånd och onödig irritation.

Reflektera och förtydliga

Försök sätta ord på vad ni önskar från den andra i en specifik diskussion eller i ett samtal. Försök vara tydlig med vad du behöver av samtalet, handlar det om stöd och bekräftelse eller framförallt konkret hjälp att lösa ett problem?

Fundera över vad din partner behöver och önskar

När din partner inleder en konversation, fundera över vad hen önskar för typ av samtal. Fråga om du känner dig osäker.

Inspiration: Psychology Today

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!