Så fungerar den nya "Only fans-lagen"
Sexköpslagen kommer nu även omfatta digitala handlingar – en ändring som har kommit att kallas för “Only fans-lagen”. Talita-grundaren Anna Sander är positiv till nyheten: “En seger för de män och kvinnor som vi möter i vårt dagliga arbete”, säger hon till Aftonbladet.

Tidigare denna vecka röstade riksdagen igenom en ny lag som förbjuder köp av sexuella handlingar online.
Vad är “Only fans-lagen”?
Lagen har kommit att kallas för “Only fans-lagen” eftersom den innebär att användare av sajter som exempelvis Only fans inte längre kommer kunna “specialbeställa” särskilda handlingar från kreatörer.
TV4 Nyheterna sammanfattar lagen i två punkter:
- Det blir olagligt att ge ersättning till en annan person för att de ska utföra en sexuell handling på distans, i till exempel en video, för att det ska visas för köparen.
- Det blir också olagligt att främja eller ekonomiskt utnyttja någon för att de ska utföra sexuella handlingar mot ersättning på distans, på beställning av en köpare.
Däremot kommer det även i fortsättningen vara tillåtet att titta på och betala för förinspelat sexuellt material.
Enligt Socialdemokraternas riksdagsledamot Teresa Carvalho är skräddarsytt innehåll på sajter som Only fans oförenligt med svensk lag:
“Det här är en ny form av sexköp och det är hög tid att vi moderniserar sexköpslagen, och att vi också inkluderar köp som sker på distans på digitala plattformar som exempelvis Onlyfans”, sa hon efter att riksdagen klubbat igenom förslaget.
“Måste lagstifta utifrån majoriteten”
Den nya lagen har mötts av en del kritik från Onlyfans och dess kreatörer.
Talita – en organisation som hjälper kvinnor som utnyttjats, eller riskerar att utnyttjas, i prostitution och människohandel för sexuella ändamål – välkomnar däremot lagen:
“Vi är väldigt positiva och tycker det här är en seger för de män och kvinnor som vi möter i vårt dagliga arbete. De välkomnar verkligen den här lagstiftningen”, säger organisationens grundare Anna Sander till Aftonbladet.
Sander menar att de som motsätter sig lagen är en “liten grupp” och att ändringen gynnar den stora majoriteten:
“Majoriteten är personer som blir utsatta på olika sätt och vi måste lagstifta utifrån det här, Inte utifrån de få personer som tycker att det här är någonting som de verkligen vill göra”, säger hon.
Den nya lagen träder i kraft den 1 juli.