Nöje

Så hanterar du irriterande personer på flygplatsen – enligt etikettexperterna

Livet är fullt av komplikationer men av någon anledning känns dessa särskilt svåra att acceptera just när man är ute och reser. Vi tar en titt på de etikett-regler som gäller på flygplatser!

Foto: Shutterstock

När vi är ute och reser vill vi helst att allt ska gå så smidigt som möjligt, från flygplatsens säkerhetskontroll till själva flygresan. Sanningen är förstås att det oftast dyker upp en del irritationsmoment i samband med flygresor – nedan hittar du experternas metoder för att på bästa sätt hantera sju typer av irriterande personer som vi ofta stöter på när vi ska flyga.

1. Nybörjaren

Om du är en person som flyger ofta kan det vara svårt att hantera människor som stoppar upp säkerhetskontrollen genom att glömma mobilen i fickan eller schampoflaskor i handbagaget. Istället för att bli irriterad, prova att hjälpa till! Ge några tips i en vänlig ton så ökar du chansen att säkerhetskontrollen går smidigt för alla. Annars är det bara att ta några djupa andetag och plocka fram ditt mest tålmodiga jag.

2. Den som har bråttom ombord

Få saker är så frustrerande som när en person tränger sig i kön, och kanske särskilt i kön till gaten. Om du råkar ut för detta är det bra att påminna sig själv om att alla passagerare kommer att få plats på flyget – det spelar ingen större roll i vilken ordning detta sker.

3. Den som tränger sig vid bagageutlämningen

Känns detta scenario igen: du har tagit dig ut ur planet och förbi passkontrollen, och nu vill du bara få tag på ditt bagage för att kunna ta dig vidare på resan. Det enda smolket i glädjebägaren är att en annan passagerare tränger sig fram och skymmer sikten för rullbandet så att du inte har någon aning om din väska åker förbi eller ej.

Här gäller det att behålla lugnet! Du kommer få din väska så småningom, och om personen råkar stå mitt i vägen när ditt bagage dyker upp kan du lugn och sansat be personen att kliva åt sidan så att du kan få tag på det. Tänk på att det kan finnas många orsaker till att personen framför dig beter sig på detta sätt – kanske lider hen av oro eller ångest – och du vinner alltid på att försöka vara förstående och hjälpa till när du kan.

4. Den som tittar på film utan hörlurar

Detta fenomen har blivit alltmer vanligt förekommande inte endast på flygplan och flygplatser, utan även allmänna platser. Enklast är att man själv väljer en annan plats att vara på, men om detta inte går kan du på ett vänligt sätt be personen (eller föräldern, ifall det är ett barn som tittar på något) att sänka ljudet.

Tänk på att personen kanske inte är medveten om att ljudet på deras skärm är för högt, så det finns ingen anledning att vara otrevlig. Liksom i andra situationer gäller den gyllene regeln: såsom du vill att andra behandlar dig, ska du också behandla dem.

5. Den som har svårt att lyfta sin resväska

Det kan vara lite stressande att se en resenär kämpa med en väska som uppenbarligen är alltför tung, särskilt om personen har svårt att till exempel lyfta upp väskan på hyllan ovanför flygplanssätena. Lösningen är att hjälpa till om du är helt säker på att du inte riskerar att skada dig själv – annars är det bäst att låta kabinpersonalen ta hand om det.

6. Den som tagit med sig en tonfiskmacka på resan

Alla är vi medvetna om att flygplatsmat är orimligt dyr, men detta innebär inte att det är rätt plats att ta med sig sin mest stinkande ägg- eller tonfiskmacka och avnjuta den mitt i en folkmassa.

Om du blivit utsatt för detta illaluktande problem är den mest uppenbara lösningen att gå någon annanstans eller åtminstone trösta dig med att lukten oftast försvinner när maten i fråga är uppäten.

Enligt etikettexperter är det också okej att be personen att lägga undan mat som innehåller exempelvis jordnötter och du råkar vara väldigt allergisk mot detta. Generellt sätt kan det lösa många problem att lägga fram ett önskemål på ett artigt men tydligt sätt (men var noga med att använda en neutral, icke-dömande ton).

7. Den som går barfota på toaletten

Du går in på toaletten och möts av anblicken av ett par bara fötter. Kanske vänder det sig lite i magen av tanken på diverse baciller som den här personen obekymrat utsätter sina fotsulor för – men ur en etikett-synpunkt är det bäst att låtsas som om det regnar. Det är helt enkelt inte ditt problem!

Foto: Shutterstock

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!