Nöje

Så hjälper Sverige och andra länder Ukraina

Omvärldens reaktioner på Rysslands invasion av Ukraina den 24:e februari lät inte vänta på sig. Detta gör Sverige och andra länder för att bistå landet.

Foto: Instagram @socialdemokraternas

De åtgärder som Sverige och andra länder nu tar till för att hjälpa Ukraina efter Rysslands invasion av landet består av bland annat militärt stöd och sanktioner. Så här hjälper Sverige och resten av världen Ukraina.

Militärt stöd

Sverige har tagit ett historiskt beslut att skicka vapen till ett land som befinner sig i ett pågående krig – något som inte har hänt sedan 1939 då Sovjetunionen invaderade Finland.

Statsminister Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) meddelade på en presskonferens på söndagskvällen att 5 000 pansarskott, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd och 135 000 fältransoner mat kommer att leveras till Ukraina.

Sverige skickar även ett direkt finansiellt stöd på 500 miljoner kronor till Ukrainas väpnade styrkor. Dessutom kommer EU för första gången någonsin att leverera vapen till ett land under attack:

“Vi kommer att använda vår budget för att köpa och leverera vapen till ett land under attack – 500 miljoner euro för att stödja [Ukrainas] försvar”, twittrade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under tisdagen.

Sanktioner

Samma dag som Ryssland invaderade Ukraina möttes ett extrainsatt Europeiskt råd i Bryssel för att diskutera det rådande läget. Resultatet blev det som statsminister Magdalena Andersson (S) har kallat för “det hårdaste sanktionspaket som EU någonsin beslutat”.

Sanktionerna omfattar bland annat:

  • Finansiella sektorn
  • Energi- och transportsektorn
  • Ryska individer

Under helgen meddelade Ursula von der Leyen dessutom att vissa ryska banker ska uteslutas från det internationella finanssystemet Swift, ett banksystem där mer än hälften av Rysslands finansinstitut uppges vara medlemmar.

”Vi ska säkerställa att ett antal ryska banker kopplas bort från Swift. Det kommer att hindra dem från att fungera internationellt och blockera rysk import och export”, skrev EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på Twitter under lördagen.

Stänger luftrummet för ryskt flyg

Vid ett utrikesministermöte för EU-länderna meddelande Ursula von der Leyen att luftrummet över EU-länderna stängs för ryskt flyg – detta omfattar ryska flygbolag såväl som oligarkers privatplan.

Källor: Aftonbladet, SVT, Regeringen, Dagens Industri

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!