Nöje

Så sparar du pengar när du handlar mat – 5 enkla tips

Med lite planering kan du spara en hel del pengar när det kommer till matinköp. Här är fem tips som gör det lätt att hålla kostnaderna nere.

Foto: Unsplash

Att planera veckohandlingen är ett effektivt sätt att spara pengar på matinköp. För tidningen Femina berättar Sparekonomen Christina Sahlberg om sina bästa spartips för veckohandlingen. Här är Sahlbergs bästa tips för att spara pengar på mat.

1. Planera för veckan

Planera maten för veckan – både måltider hemma och eventuella matlådor. Se över vad du har hemma och vad som behöver inhandlas.

2. Handla efter säsong

Spara pengar genom att handla efter säsong. Under vinterhalvåret ska du satsa på vitkål samt rotfrukter av olika slag, och under sommaren kan du köpa färska grönsaker, bär och frukter, sallad, gurka, rädisor, blomkål och kronärtskocka. Bra för både plånboken och klimatet!

3. Inför en restdag

Även med god planering blir det ofta mat över i slutet av veckan. Planera därför in en restdag då du äter upp resterna från veckan. Undvik matsvinn genom att göra en buffé av maten som är över, komplettera med att koka upp lite pasta eller dylikt ifall det behövs.

4. Titta efter jämförelsepriserna

Ett enkelt sätt att handla mer ekonomiskt är att alltid kolla jämförelsepriset för olika varor. Om du handlar på nätet kan du till och med sortera varorna efter jämförelsepriset istället för pris för förpackning – enklare är så blir det knappast att få valuta för pengarna.

5. Kompletteringshandla efter hand

Även om det alltid är bra att storhandla en gång i veckan så är det smartare att kompletteringshandla matvaror som inte håller så länge, som till exempel mjölk eller frukt. Det är knappast kostnadseffektivt att köpa för mycket mjölk som sedan går ut och måste slängas.

Källa: WWF

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!