Nöje

Så undviker du att bli hackad

Det finns några grundläggande saker som vi alla behöver göra för att skydda våra datorer, mobiler och uppgifter. Här är sju tips som ökar din it-säkerhet markant.

Foto: Unsplash

Tyvärr är risken att bli hackad en realitet för oss alla, även ägare av Apple-datorer och mobiler. Men med hjälp av några enkla tips kan du enkelt skydda din dator, mobiltelefon eller surfplatta.

Skapa säkra lösenord

Det finns två misstag som många gör när det kommer till lösenord: Att använda ett och samma lösenord för olika tjänster, samt att skapa för korta lösenord.

Gör istället följande:

  • Skapa lösenord som är långa och innehåller både stora och små bokstäver, siffror och andra tecken. Ett tips för att komma ihåg lösenorden är att använda sig av meningar där man stoppar in siffror eller andra tecken. Enligt många säkerhetsexperter att längden på lösenordet det väsentliga, så undvik enskilda ord eller namn.
  • Det är viktigt att skapa unika lösenord för varje tjänst, eftersom bedragare vet att många återanvänder sina lösenord. Det allra viktigaste är att använda ett helt unikt lösenord för ditt e-postkonto – annars kan hackare använda ”glömt lösenordet”-funktionen på andra webbplatser och få ett nytt lösenord mejlat till sig.
  • Ett enkelt sätt att öka säkerheten är att använda tvåfaktorsinloggning – detta kan du göra på till exempel Gmail och ­Facebook.

Installera ett antivirusprogram

Du bör alltid ha ett säkerhetsprogram, även kallat antivirusprogram, på din dator – oavsett om du har en PC eller Mac. Det finns även säkerhetsprogram för mobiler.

Här är några råd kring antivirusprogram:

  • Du kan hitta ett antivirusprogram som passar dig genom att söka på tester av antivirusprogram på till exempel Google.
  • Se till att ditt antivirusprogram alltid är uppdaterat.
  • Se även till att aktivera ditt operativsystems säkerhetsfunktioner (brandvägg och liknande).
  • ”Jailbreaka” inte din Iphone för att kunna installera program som inte godkänts av Apple – det minskar säkerheten.

Betala säkert på nätet

För många har det blivit vardag att betala med kontokort över nätet och även om det generellt sett är säkert att betala på detta vis är det väl värt att lägga följande på minnet:

Lämna aldrig ut kortuppgifter på en webbsida som inte är krypterad – då skickas dina uppgifter i klartext över internet, vilket innebär att vem som helst kan få tag på dem. Kontrollera därför alltid om en sajt är krypterad. En sida är säker om det står https i stället för http i adressfältet och det visas ett låst hänglås.

Var även medveten om att det finns sajter där innehavarna utlovar varor eller tjänster, men i slutändan bara är ute efter dina kontouppgifter. Använd alltid sunt förnuft när du handlar på nätet!

Se över din router och hemmanätverk

Slutligen är det en bra idé att se över din router där hemma, för att undvika att någon utomstående tar sig på ditt nätverk. Här är några rekommendationer:

  • Byt ut nätverkets lösenord om det uteslutande består av siffror.
  • Om din router har så kallad WPS (Wifi Protected Setup) så ska du ta bort det. WPS tillåter nämligen nya enheter att ansluta till ditt nätverk utan att känna till lösenord eller konfigurationsalternativ.
  • Även lösenordet på routerns gränssnitt är något du ska byta ut, annars är det relativt enkelt för en hackare att kolla upp vad admin-lösenordet till just din router är.

Källor: Internetstiftelsen, Fing

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!