Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Så vet du om du är extra sårbar för narcissister

De flesta av oss känner till narcissisters beteenden och riskerna med att leva med en sådan person, på något vis. Kanske känner du en narcissist, kanske känner du någon som lever med en eller så kanske du lever med en själv? Vi visar på några drag som gör att du är extra sårbar för en narcissist.

Foto: Unsplash

En vanligt rådande missuppfattning är att empater är extra sårbara för narcissister, något som experter menar inte alls stämmer. En empat kännetecknas av sin förmåga att känna andras känslor som om de vore hans eller hennes egna. Istället har det visat sig att personer med medberoende är mest sårbara för narcissister. En medberoende strävar ofta efter godkännande, har överdriven ansvarskänsla och svaga mellanmänskliga gränser, något som riskerar att leda till en destruktiv relation med en narcissist.

Vad är en medberoende?

Begreppet är mest känt från Melody Beatties bok “Codependent No More” som publicerades första gången 1986. “En medberoende person är en som har låtit någon annans beteende påverka honom eller henne och som är upptagen av att kontrollera den personens beteende”, skriver hon bland annat. Medberoende är inte endast relaterat till missbruk av droger utan kan utvecklas i alla relationer där den beroende personen inte fungerar på ett normalt självförsörjande sätt. Det kan ha sin grund i saker som spelberoende, tvångsmässig konsumtion eller bero på kronisk psykisk eller fysisk sjukdom och liknande.

Hur utvecklas medberoendet?

Medberoende beteende lär man sig vanligtvis i barndomen om man har vuxit upp i ett hem där man måste vara lyhörd för andras behov för att känna sig älskad. Ett barn som känner att de ständigt måste förtjäna kärlek och godkännande, snarare än att ta emot det villkorslöst, kommer vara mer benägna att växa upp och känna sig måna om att få andras godkännande. Det är den överdrivna känslan av ansvar för andras känslomässiga och fysiska tillstånd som leder till en osund upptagenhet av andra beteende.

Vad gör dem sårbara för narcissister?

I detta ligger sårbarheten för narcissister. Narcissisten kräver uppmärksamhet, manipulerar, lurar och utnyttjar den medberoendes behov av att få deras godkännande. Medberoende har svårt att sätta tydliga gränser för vad de ska eller inte ska göra för andra.

Källa: Psychology Today

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!