Nöje

Så vet du om du lever med en narcissist – 6 varningstecken att hålla utkik efter

Narcissism är en personlighetsstörning som är kopplad till personens upplevelse av sig själv som överlägsen i relation till andra. En grandios självbild som inte sällan kan leda till flera problem och svårigheter för en partner. Lider din partner av narcissism? Vi listar några varningstecken du kan vara obs på!

Foto: Unsplash

Termen narcissism kommer från myten om Narcissus inom den grekiska mytologin. Narcissus blev förälskad i sin egen spegelbild och förtynade så småningom vid den damm där han beundrade sig själv. En narcissist är, precis som psykopaten, ofta charmig och duktig på att föra sig, men har samtidigt svårt att knyta djupare relationella band till andra människor. Den grandiosa självbilden visar sig ofta genom beteenden som skryt, hybris och framhävande av den egna förträffligheten. Detta leder ofta till ett nedvärderande av andra människors bedrifter och förmågor. Relationsexperten Emma Davey berättar hur du lättast identifierar en narcissist och vilka varningsflaggor du bör hålla utkik efter. 

Lögner och framtidsbilder

Narcissister ljuger ofta på ett systematiskt vis, även när det gäller småsaker. Du kan aldrig få en narcissist att berätta sanningen då de ständigt ljuger för att konstruera en version av sig själva som är bättre än alla andra. 

När du först träffar en narcissist finns en stor risk att de lyckas dra med dig i lögnerna. Att skapa drömbilder om framtiden är ett sätt för dem att lura dig att du har träffat din själsfrände, eftersom de ofta har ett behov av att “fånga” andra människor innan masken avtäcks och deras sätt att utnyttja omvärlden avslöjas. Människor som blivit förälskade i narcissister beskriver ofta förälskelsen som en virvelvind där ordet “älska” använts både tidigt och flitigt och att de känt sig extremt utvalda. Men den hårda verkligheten är att offret förälskar sig i en falsk bild som inte stämmer överens med verkligheten. 

Verkar det för bra för att vara sant? Då är det antagligen det. 

Manipulation och kontroll

En narcissist kommer vilja ta kontroll över dig så fort som möjligt. De engagerar sig kanske orimligt mycket i vem du umgås med och vem som påverkar dig utifrån. De kommer snabbt att försöka avskärma dig från övriga vänner och familj i syfte att begränsa dina kontakter, något som ger narcissisten större makt och inflytande över dig. Det är också vanligt att kontrollbehovet inte stannar där utan även kan komma att handla om ekonomi och total kontroll och övervakning. Detta gör att det blir svårt för offret att ta sig ur situationen. 

Uppmärksamhet och bekräftelse

Många narcissister kräver konstant uppmärksamhet och bekräftelse. Detta är anledningen till att omvärlden ofta uppfattar dem som snälla, omtänksamma, generösa och charmiga. Genom sitt charmerande beteende (som ofta är raka motsatsen till deras verkliga personlighet) lyckas narcissisten ofta bygga upp ett nätverk runt sig som kallas för “flying monkeys.” Dessa “flying monkeys” blir narcissistens trygghet och tar ofta dennes parti om den anklagas för maktmissbruk eller andra former av övergrepp. 

Brist på empati och oförmåga att be om ursäkt

En narcissist erkänner inte om den har fel. De har en världsuppfattning som bygger på att de inte kan ha fel. Enligt en narcissist är det andra människor som är problemet. De saknar ofta empati och även om de ibland ber om ursäkt är det som del av ett socialt spel, menat att gynna dem själva. Försöker du bryta dig loss gör narcissisten allt som står i dess makt för att få dig tillbaka, det kan handla om att böna och be om förlåtelse eller lova att söka hjälp. Men låt dig inte luras alldeles för lätt, även detta kan vara del av ett spel. 

Gaslighting

Gaslighting är en vanlig manipulationsteknik. Blir du utsatt för gaslighting kommer den andra personen ständigt vilja påvisa att du har fel även när du har rätt, det kan gälla stort som smått. Denna taktik kan användas för att hjärntvätta andra och blir man utsatt för detta under lång tid börjar man till sist ifrågasätta sina egna tankar och tvivla på sig själv och sina uppfattningar. 

Saknar respekt för gränser

En narcissist respekterar inte gränser, detta märker du då de tidigt börjar utmana svagheter och styrkor. En narcissist vill avtäcka dina svagheter och vill ofta lära känna dig så snabbt som möjligt. En sårbar person är ofta lättare att manipulera än någon med stark integritet och tydliga gränser. Att leva tillsammans med en narcissist kan vara skadligt för din mentala och fysiska hälsa. Om du märker att någon påverkar dig negativt, ger dig dåligt självförtroende och underminerar dig gång på gång, se det som en varningsflagga. Även om du önskar att rädda narcissisten från sig själv finns en stor risk att det går på bekostnad av dig.  

Källa: Dailymail

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!