Nöje

Sälja vidare dina kläder? – 7 saker att tänka på

Second hand och cirkulärekonomi är två ord vi ofta pratar om idag. I samband med att vi lär oss återanvända vill man även ibland rensa i garderoben. Nedan listar vi sju saker att tänka på när du ska sälja vidare kläder.

Foto: Instagram @samsungsverige

Det finns en uppsjö av hemsidor och appar som underlättar och hjälper oss att sälja vidare. Samsung har samlat några värdefulla tips på hur du får ett klädesplagg eller ett par skor att se extra attraktiva ut för en köpare, utan att förvränga sanningen! “Det bästa sättet att visa kläderna rättvisa är genom proffsiga bilder och med dagens teknik behöver man inte någon dyr kamerautrustning, det räcker med en riktigt skarp mobilkamera”, säger Oscar Otteborn, Nordisk chef för IT och Mobil-divisionen på Samsung Electronics Nordic.

Presentation av plagget

Presentation av plagget

Genom att variera bilderna mellan exempelvis vikt och upphängt blir bilderna mer levande. Se till att plaggen är nytvättade och strukna. Vid lite dyrare och mer ömtåliga plagg är det även viktigt att få med plaggets material och tvättråd, det kan du enkelt lösa genom att fotografera tvättlappen.

Nästa bild
Utnyttja kamerafunktionerna på din mobil

Utnyttja kamerafunktionerna på din mobil

Idag är de flesta mobiltelefoner minst lika bra som en dyr systemkamera. Men genom ett par enkla knep i telefonen kan du höja kvaliteten på bilderna ytterligare. Mörkt rum? Testa att använda telefonens nattläge. Du kan också komplettera dina överblicksbilder med några bilder tagna på nära håll så ser köparna tydligare hur plagget är i materialet.

Nästa bild
Belysning (dagsljus, skuggor, bakgrund)

Belysning (dagsljus, skuggor, bakgrund)

Bäst ljus får du från solen. Fota därför gärna i ett utrymme som ger fint ljusinsläpp. Låt bakgrunden vara neutral och de enda skuggorna som bör finnas i bilden ska vara från plagget. Du kan även vara utomhus om möjligheten finns, men undvik direkt solljus, då blir bilderna för hårda. Det går även att fotografera i vanlig lampljus som till synes reflekterar gult. Moderna mobiltelefoner, som exempelvis Samsung Galaxy S21, har en avancerad autovitbalans som gör att bilderna ändå får en naturlig färgton.Men försök att inte blanda dagsljus med ljus från lampor, då kan bilderna bli blå eller gula.

Nästa bild
Förbered omgivningen

Förbered omgivningen

Se till att du har ordentligt med arbetsutrymme där du ska fota, städa undan och rensa en snygg golvyta eller ett bord och ta fram en ställning om du behöver hänga något. Försök hitta en vinkel där man inte ser för mycket av omgivningen, det tar fokus från dina säljobjekt. Du kan använda en färgglad bakgrund för att få liv i färglösa plagg, t.ex. med hjälp av en filt, en möbel eller något annat du hittar hemma.

Nästa bild
Efterbehandling av bilderna

Efterbehandling av bilderna

Det finns många gratisappar för just detta och i många telefoner finns det verktyg för bildbehandling. Men fokusera på att framställa plagget väl under själva fotograferingen och inte förlita dig på filter, i värsta fall kan det förvränga plaggets verkliga färger eller material.

Nästa bild
Detaljer

Detaljer

Ett bra säljknep är att ta detaljbilder. Fotografera plaggets unika egenskaper, märken och logotyper. Du kan även lägga plagget över en snygg möbel, sätta på dig plagget så man ser passformen eller hur det ser ut med smycken och accessoarer. Låt dig inspireras av hur de stora modeföretagen gör och låna friskt.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!