Nöje

Samtyckeslagen behövs – här berättar Caroline sin historia: “Jag vaknade av att han hade sex med mig”

Fredagskvällen som skulle bli en rolig utgång blev istället en verklig mardröm. När Caroline blev våldtagen av sin dåvarande killkompis var det inte en självklarhet att anmäla. “Jag tror att samtyckeslagen kan göra det bättre”, säger hon.

carolina_alsenFoto: Natthakit Khamso/ Unsplash & Caroline Alsén

Det var en fredagskväll i april 2013 och Caroline hade varit ute med sina vänner. På en efterfest, när alkoholhalten i blodet var alldeles för hög, stötte hon på en kille som hon tidigare hade träffat några gånger. Huvudet snurrade och benen gav vika. Det enda hon kunde höra var killens ord: “Men stå upp!”. Det sista hon minns är att hon befinner sig i hans lägenhet.

– Jag vet inte hur jag tog mig dit eftersom jag inte kunde stå. Och sen önskar jag att det var slut där. Men jag somnar och sen vaknar jag av att han har sex med mig, berättar hon.

Det tar några sekunder för Caroline att förstå vad det är som händer och när hon väl inser det gör hon ingenting. Istället ligger hon stel och förskräckt och “spelar död”. På morgonen därpå när Caroline frågar killen varför hon är naken berättar han att hon själv hade tagit av sig kläderna. Men Caroline ifrågasätter honom och får efter en stund höra något helt annat – han hade “hjälpt till”. När natten till måndagen kom gick det inte längre att förtränga tankarna som cirkulerade runt: “Var jag verkligen med på det här, ville jag verkligen?”.

För Caroline var det en lång väg tillbaka till en normal vardag. Att anmäla våldtäkten var inte heller en självklarhet. Men efter att ha pratat med en vän tog hon beslutet – att anmäla var det rätta för att visa att det inte var okej. Att bristen på bevis ofta leder till nedlagda fall är ingen nyhet och i Carolines fall var bevismaterialet inte tillräckligt. Trots detta är hon övertygad om att en samtyckeslag är nödvändig.

– Jag tror att samtyckeslagen kan göra det bättre. Du måste veta att den andra vill. Om den andra sover, ja då vill inte personen i fråga ha sex, säger hon.

Sedan våldtäkten har hon engagerat sig i föreningen Tillsammans där hon själv fick stöd när det var som värst. Nu hjälper även Caroline andra som har varit med om liknande händelser – en stor förebild tycker vi!

Den 23 maj röstade riksdagen ja till förslaget om att införa en samtyckeslag. Från och med den 1 juli 2018 blir sex utan samtycke olagligt. Det betyder att du inte får ha sex med någon som inte har sagt ja eller aktivt visat att hen vill ha sex. I och med nya lagen kommer det till två nya brott, oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp. Nu kan man alltså dömas för övergrepp i fler situationer än förut. Minimistraffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn höjs också från fyra år till fem år.

Här kan du läsa mer om vad den nya samtyckeslagen innebär.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!