Nöje

Semley – Så gör du semla med smak av Baileys

När det klassiska bakverket semla kombineras med gräddig baileys uppstår det magi – och semleys! I takt med att allt fler har börjat uppskatta nya varianter på den klassiska semlan har vi fått många spännande smaker att experimentera med!

Foto: Baileys

Säsongen för semlor blir längre och längre för varje år och många tycker att det är roligt att variera sig. Prinsess-semla, semmel-wrap, kanelbullesemla och kladdkakesemla är bara några exempel på varianter vi sett den senaste tiden. Nu kommer en spännande variant med baileys och det nya påhittet går under namnet semleys!

Tillsammans med konditorn Tea Malmegård har baileys tagit fram en “semley” som serveras som en klassisk hetvägg men med Baileys Salted Caramel med smak av karamell, kaffe och salt smörkola.

Så gör du Baileysgrädde för fyllning i semla, och Baileysmjölk till hetväggen:

Krämgrädde med Baileys Salted Caramel

Krämgrädde med Baileys Salted Caramel

Du behöver:

1⁄2 vaniljstång
2 dl mjölk
50 gram Baileys Salted Caramel
En halv dl strösocker
20 gram (1,5 msk) majsstärkelse
45 g (3 st) äggulor
20 gram (2 msk) tärnat smör

3 dl grädde
100 gram Baileys

Gör så här:

Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna från ena halvan och lägg ner dem och stången i en blandning av mjölk, Baileys Salted Caramel och häften av sockret i en kastrull. Sjud upp.

 

Rör ihop resten av sockret med majsstärkelsen och sedan med äggulor så att inga klumpar bildas. Häll den varma Baileysmjölken över äggulorna under konstant omrörning.

 

Häll tillbaka vätskan i kastrullen och koka i cirka 3 minuter på medelhög värme. Rör konstant tills allt blandats till en slät kräm.

 

Ta bort kastrullen från värmen och häll krämen i en ren bunke. Tillsätt smöret och rör tills det smält i krämen. Häll genom en sil och täck med plastfolie. Se till att plasten ligger direkt mot vaniljkrämens yta. Låt svalna i kylen.

 

Vispa upp grädden till lös konsistens. Tillsätt kall Baileyskräm och vispa tills grädden är spritsbar.

 

Fyll på spritspåse med en stor stjärntyll. Varm Baileysmjölk (till hetvägg) 100g (1dl) mjölk. 30g (2 msk) Baileys Salted Caramel.

 

Värm på medelhög värme i en kastrull. Häll över i en kanna.

 

Servera!

Foto: Baileys

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!