Nöje

Hans restaurang blev rankad nummer ett i London – trots att den inte fanns på riktigt

Brukar du fundera över hur många recensioner på olika rekommendationssajter som egentligen går att lita på? Frilansjournalisten Oobah Butler tog den tanken till en helt ny nivå när han lyckades få sin The Shed at Dulwich att bli rankad som bästa restaurangen i London – trots att den aldrig funnits på riktigt. 

 

Oobah Butler är frilansjournalist för brittiska Vice och har tidigare skrivit positiva recensioner åt restauranger, som betalade för hans kommentarer för att få sina verksamheter att öka i anseende. De falska rekommendationerna väckte en idé hos Oobah om att testa hur långt man kan gå för att skapa ett intresse och en hajp kring en restaurang. Det resulterade i den fiktiva restaurangen The Shed at Dulwich, som han under 2017 drev från en nedgången trädgård med ett skjul (där han själv bor) – med målet att bli högst rankad i London på Tripadvisor.

Han började med att skaffa ett kontantkort, då det som behövs för att få sin restaurang registrerad av Tripadvisor är ett telefonnummer. Därefter fotade han sin “mat”, som i själva verket var en samling av högst tvivelaktiga livsmedel. Bilden på ett inzoomat ägg med svartpeppar och persilja och något i ytterkanten som kan tänkas vara en fiskbit – visar sig vara en fot, när man får se hela fotot…

Oobah bad sina vänner att skriva topprecensioner med tydliga riktlinjer om vad de skulle fokusera på för att inte säga emot varandra. Sakta men säkert klättrade The Shed at Dulwich i rankningen och telefonen började ringa konstant. Influencers, foodies och andra trendkänsliga personer försökte boka bord, men fick alltid höra att det var fullbokat under en lång tid framöver. PR-byråer ringde för att få representera restaurangen och företag skickade gratisprodukter. Succén var ett faktum – trots att ingen egentligen hade varit där.

Den 1 november 2017, ett halvår efter registreringen, hade den falska krögaren lyckats nå sitt mål. The Shed at Dulwich hade klättrat från drygt 18 000-plats till nummer ett i London på Tripadvisor, bättre än alla Michelin-krogar och andra topprestauranger. Då bestämde sig Oobah för att öppna restaurangen. För första gången bokade han in några av sällskapen som ringde och gav resten av platserna till sina vänner, som blev ombedda att tala vitt och brett om hur mycket de uppskattade upplevelsen. Därefter öppnades bakgården till ett “rustikt och äkta” The Shed at Dulwich med en inhyrd kock och servitris som micrade lasagne, slevade upp färdig “mac n cheese” med tryffel och serverade Minestronesoppa i muggar. Slitna möbler och inhyrda hönor som kacklade i trädgården bidrog till känslan.

Efter den minst sagt märkliga restaurangkvällen var Oobah övertygad om bluffen var avslöjad, men det visade sig att flera av sällskapen ville ha en ny bokning innan de lämnade den sjaskiga trädgården.

“Jag bjöd in folk till ett hastigt ihopplock av stolar utanför mitt skjul, och de lämnade stället med tanken att det faktiskt kunde vara den bästa restaurangen i London – enbart baserat på en TripAdvisor-rankning. Du skulle kunna se det cyniskt, med argumentet att internets kraft är så stark i dag att människor inte längre kan använda sitt sunda förnuft. Men jag gillar att se det positivt. Om jag kan förvandla min trädgård till Londons bästa restaurang, då är allt möjligt”, skriver Oobah Butler i sin artikel på Vice.

Se hela filmen om experimentet här nedanför!

Foto: Youtube/@Vice & Chris Bethell/Vice
Källa: Vice

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!