Nöje

Självlysande neonstränder finns faktiskt på riktigt – hit ska du resa!

Paradisstränder med neonlysande vågor som sakta rullar in mot land i den stilla skymningen. Det både låter och ser helt overkligt ut – men faktum är att de finns på riktigt…!

Foto: Instagram/@budgettravel & @askmetravel
Källa: Wellandgood.com

Frågan om vilket instagram-filter som har använts dyker osökt upp i huvudet när vi ser bilder som de ovan. Men i det här fallet är det snarare naturens under det handlar om, ingen avancerad fotoredigering.

Självlysande, eller rättare sagt bioluminiscent, vatten skapas genom att olika organismer som lever i havet (bakterier, alger, magneter och till och med hajar) lyser upp genom en kemisk reaktion i deras kroppar eller genom att de äter andra organismer med bioluminiscenta egenskaper. Vissa använder det som ett knep för att attrahera en partner att para sig med medan det för andra kan vara ett tecken på stress, som kan orsakas av något så enkelt som en våg.

När bioluminiscens syns i stora mängder nära havsytan (och inte djupt nere i havet) så skapas det ofta av algblomning. Det är dock inte helt lätt att förutsäga när det här fenomenet kommer att uppstå, men det finns ett gäng platser runt om i världen där det är mest troligt att du kan få se det magiska ljuset. Kolla in fyra av platserna här nedanför (vi bokar flygbiljetter direkt!).

Mosquito Bay, Puerto Rico

Mosquito Bay, Puerto Rico

Ett av de mest tydligaste bioluminiscenta områdena i världen. Det neonliknande vattnet försvann temporärt år 2014 av okända anledningar men nu har ön Vieques, där bukten ligger, vidtagit åtgärder för att förhindra förstörelse av det vackra naturparadiset. Resultatet är badförbud – men stranden är tillbaka till sitt tidigare jag, så att du som besökare kan se det häftiga ljuset från stranden.

Foto: Instagram/@askmetravel

Nästa bild
Falmouth, Jamaica

Falmouth, Jamaica

De lysande dinoflagellaterna, som är en form av mikroorganismer, håller hus i en lagun i norra Jamaica som kallas för Glistening Waters’ Luminous Lagoon – och de går att se året om!

Foto: Instagram/@visitjamaica

Nästa bild
Vadhoo, Maldiverna

Vadhoo, Maldiverna

De lysande vågorna som kan ses på Maldivernas öar, bland annat Vadhoo, Mudhdhoo, Reethi och Kuredo, tros komma från (mycket små) musselkräftor snarare än algblomning – och de kan ses vid olika tillfällen under året beroende på plats.

Foto: Instagram/@budgettravel

Nästa bild
Toyama Bay, Japan

Toyama Bay, Japan

Den här bukten lyses upp av cirka 8 centimeter stora watasenia scintillans, en bläckfiskart som har små organ om utstrålar ljus från sina armar, huvud och tentakler.

Du som besöker det här området (drygt 30 mil nordväst om Tokyo) kan åka på sightseeing-turer som avgår vid 3-tiden på natten, från mars till maj.

Foto: Instagram/@natgeo

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!