Nöje

Stockholm har fått ett kvinnohistoriskt museum – utan lokal!

Äntligen får Stockholm ett kvinnohistoriskt museum! Bakom museet står bland andra Nordiska Museet, Statens historiska museer, Stockholms Stadsmuseum och Centrum för Näringslivshistoria. Bäst av allt? Museet kommer inte ha någon byggnad! 

Foto: REX

I dag får Stockholm sitt första kvinnohistoriska museum! Enligt Kulturnytt ska museet sprida kunskap om kvinnans roll i samhället och skapa nya sätt för kulturaktörer att samarbeta. Dessutom saknar museet en egen lokal. Låter kanske konstigt men Lina Thomsgård som är tillförordnad chef menar att anledningen till detta är för att man vill nå en bredare målgrupp.

“Halva mänsklighetens historia kan omöjligt rymmas inom fyra väggar. Den finns ju överallt och borde upplevas så också. Genom att den får genomsyra stan hoppas vi att den kan engagera nya målgrupper som kanske inte söker sig till ett museum” säger Lina Thomsgård.

Tanken med att museet saknar lokal är alltså för att man vill ta ut verksamheten till folket, snarare än att bjuda in folket till en plats. Låter det intressant? Du kan själv ta del av verksamheten genom bland annat interaktiva stadsvandringar.

“Vi ska kunna följa sidenväverskornas vardag på Södermalm i mitten av 1800-talet. Rent konkret ska man få gå in i sådana här specifika berättelser och får vi berätta med djup, bredd och på lite finurliga vis” säger Lina Thomsgård.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!