Nöje

Stockholms filmfestivals affisch censureras – känns förlegat

Temat för årets filmfestival i Stockholm är moderskap. Men nu har festivalaffischen med en gråtande bröstvårta blivit stoppad.

Foto: Instagram @kristinaaberg1/Stockholm Film Festival

Stockholms filmfestivals marknadschef menar att affischen blivit censurerad. Bland annat har den gråtande bröstvårtan censurerats på Instagram, något som ägaren Facebook har bett om ursäkt för. Plattformen har i efterhand valt att göra ett undantag från sin nakenpolicy eftersom innehållet bedömts som konst.

“Vi har blivit refuserade av flera annonsörer, vilket känns förlegat år 2021 i ett land som Sverige” säger festivalens marknadschef Magnus Larsson. Företag i Stockholm har nämligen reagerat starkt på bilden som ska illustrera mammarollen, kärlek, smärta och närhet. Enligt Magnus Larsson har affischen blivit refuserad och nekad annonsyta på flera håll i staden.

Menar att det kan vara ett PR-trick

Nu sitter det istället uppe reklamskyltar i tunnelbanan där det står “Här skulle egentligen en bild på en bröstvårta synas men den fick vi inte visa. Istället får du se den här”, och en QR-kod. Claes Keisu är pressansvarig på SL och känner inte till händelsen. Han säger till GP att det är företaget Clear channels som gör en första bedömning på den reklam som kommer in och om något är kontroversiellt så ska de rådgöra med SL. Claes Keisu menar att han inte har fått ärendet för bedömning.

Som svar på frågan om hur han tänker om den nuvarande reklamskylten säger han: “Det blir ju bara spekulationer från min sida, men det kan ju röra sig om ett PR-trick. Eller så kan det vara så att festivalarrangörerna satt upp affischer i en annan miljö där andra annonsörer reagerat. Stockholms filmfestival avvisar dock att det hela skulle röra sig om ett PR-trick.

“Frågan brinnande aktuell”

“Det handlar inte om en utan flera annonsörer i Stockholm som reagerat så, vilket känns väldigt förlegat år 2021 i ett land som Sverige. Kanske speciellt i år när vi har moderskap som tema, och förlossningskrisen i Stockholm gör den frågan brinnande aktuell. Då är det angeläget att få synas och väcka debatt, vilket gör mig extra förvånad över att vi blivit censurerade”, säger Magnus Larsson till GP.

Källa: GP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!