Nöje

Stor guide! Stockholms bästa restauranger hösten 2019

Har ni något att fira eller är ni mest ute efter en mysig kväll på stan? Oavsett om du bor i Stockholm eller är bara är här på en weekend kan det vara svårt att veta vart man ska gå för en härlig middag med vänner, familjen, kollegorna eller partnern. Därför har vi gjort det lätt för dig – här är Stockholms bästa restauranger just nu!

Under de senaste åren har de lite finare och exklusiva restaurangerna poppat upp som svampar ur jorden i Stockholms krogvärld. Om du däremot är ute efter ett mysig ställe som inte fullständigt ruinerar dig, eller inte har möjlighet att vänta i flera månader på att lyckas boka ett bord, blir utmaningen desto större. Men lugn! Här nedan hittar du våra absoluta favoritrestauranger i Stockholm.

 

Norrmalm

Noi

Norrmalmstorg 2-4

Längst ner i designhotellet Nobis mitt i stan hittar du sedan 2018 Noi, som med sin inbjudande atmosfär är det perfekta stället oavsett om ni är ute efter en romantisk middag eller en härlig kväll med tjejgänget. Inled ert besök med hotellets signaturdrink Strawberry Basil Smash i Guldbaren eller loungen en trappa upp, innan ni tar del av fantastisk service, mysig inredning och inte minst otrolig mat.

Noi

Knut

Upplandsgatan 17 (Restaurang Knut), Regeringsgatan 77 (Knut Bar)

Brukar du längta efter det norrländska köket? Nej, inte vi heller – i alla fall inte innan vi upptäckte det här stjärnskottet på Stockholms restauranghimmel! Knut Bar och Restaurang Knut får oss att crave:a ingredienser som lingon, hjorton, älg och tunnbröd, och erbjuder härligt, avslappnat häng mitt i stadspulsen. Jo, visst är vi väl medvetna om att den norrländska touchen har fått sig en liten twist för att passa stockholmarna, liksom att “norrländskt” egentligen inte säger särskilt mycket då det avser en tredjedel av Sveriges yta. Oavsett eventuella tvister om definitioner mellan nollåttor och norrlänningar erbjuder dessa två ställen en välkommen fristad mitt i city (och paltkoma varje måndagkväll för den som är sugen på det).

 

Yuc Latasian

Jakobsbergsgatan 27

Precis som namnet antyder har hjärnorna bakom Yuc Latasian hämtat inspiration från flera delar av världen, närmare bestämt de fyra länderna Korea, Japan, Peru och Mexiko. Hit går du för upplevelsen lika mycket som maten – redan när du kommer in i lokalen möts du av ett stort, upplyst träd som tar mysigheten till nästa nivå. Beställ en massa olika rätter att dela på och dröm er bort till varmare och mer exotiska breddgrader.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av YLA – Yuc LatAsian (@ylasthlm)

 

Eataly

Biblioteksgatan 5

Konceptet där italienska delikatesser samlas under ett och samma tak såg dagens ljus för första gången i Turin, Italien, 2007. Förra året kom Eataly även till Stockholm, där man nu huserar i de maffiga lokalerna på Biblioteksgatan som tidigare var en biograf. Här kan du välja mellan flera restauranger med olika typer av mat och i olika prisklasser, eller varför inte möta upp någon när och kär på ett glas i baren efter jobbet innan ni köper med er några råvaror hem och lagar er egen italienska måltid?

En av barerna på Eataly

 

Farang

Tulegatan 7

De asiatiska länderna har en alldeles särskild plats i stockholmarnas hjärtan, och en av de allra största favoriterna i det lite lyxigare segmentet är Farang. För att få den bästa upplevelsen väljer ni här en färdigkomponerad meny med olika rätter som ni alla vid bordet delar på, men det finns också möjlighet för er att själva välja vilka rätter ni vill ta in. Oavsett hur ni lägger upp er kväll kommer ni att kunna njuta av högklassig mat i denna gamla omgjorda industrilokal. Se till att testa deras omtalade softshell crab!

Farang

 

Vasastan

L’Avventura

Sveavägen 77

Den här italienaren huserar i en tidigare biosalong på Sveavägen som har restaurerats till originalskick, och har gjort succé ända sedan de slog upp dörrarna i början av förra året. Avnjut Stockholms kanske bästa vongole i matsalen med över sex meter i takhöjd, eller slå dig ner i någon av barerna för dropin-gäster. Oavsett kommer du att få en upplevelse utöver det vanliga – om du lyckas få ett bord inom den närmsta framtiden, vill säga.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av L’Avventura (@lavventurarestaurant)

 

Balzac

Odengatan 26

På den här franskinspirerade bistron står matglädje och den härliga atmosfären i fokus. Sväng förbi för lunch eller brunch, eller samla ihop vännerna för en afterwork med ostron eller middag. På menyn finns det bästa från Frankrike, enligt grundarna själva – och vi är beredda att hålla med!

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Brasserie Balzac (@brasseriebalzac)

 

Östermalm

Nybrogatan 38

Nybrogatan 38

Under somrarna samlas stockholmarna på uteserveringarna på den del av Nybrogatan som nyligen gjorts om till gågata under de varmare månaderna, men även under resten av året är Nybrogatan 38 en inbjudande oas för såväl frukost och brunch som lunch och middag – och allt där emellan. Slink in och sätt dig i baren under sen eftermiddag eller kom hit för en traditionell familjemiddag. På menyn finns det något för alla, och ni kan avnjuta det i lugn och ro på bara några minuters avstånd från stimmiga Stureplan.

Nybrogatan 38

Aubergine

Linnégatan 38

Med sin ombonade känsla och vällagade mat är den här mysiga kvarterskrogen helt rätt ställe att tillbringa årets mörkare månader på. Från den 28:e oktober och tre veckor framåt pågår dessutom de årliga tryffelveckorna, då du kan avnjuta allt från pasta till kött och fisk med en touch av den populära knölen. Ta med dejten eller familjen – oavsett sällskap är det här stället perfekt för en mysig middagsupplevelse!

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Restaurang Aubergine (@restaurang_aubergine)

 

Södermalm

Symbios

Skånegatan 80

Med en grundare och kökschef som hellre pratade om brynt smör än förväntningarna inför kvällen på väg till festen under tonåren kan du vara säker på att få en högklassig matupplevelse. På ett av SoFo:s senaste tillskott är ambitionen att servera så mycket närproducerat och säsongsbaserat som möjligt, vilket gör att du hittar allt från saltrostade bondbönor till omogna vinbär och Gotlandslinser på menyn. Slå dig ner till bords eller häng i baren med full insyn i köket – att se kockarna tillaga din måltid (och bli avundsjuk på vad alla andra har beställt) förhöjer upplevelsen extra mycket.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Förrätt: Purjolök med egg och buskkrasse. Leek with egg and nasturtium. #symbiossthlm #förrätt #starter #fredag #friday

Ett inlägg delat av Symbios (@symbiossthlm)

 

La Vecchia Signora

Åsögatan 163

Den här italienaren är döpt efter fotbollslaget Juventus och är en stor favorit hos många stockholmare sedan lång tid tillbaka. Här är även menyn uppbyggd på italienskt sätt där måltiden består av antipasto, primi, secondi och dolce, och med tanke på det ligget prisnivån kanske i det högsta laget för en del. Det är dock värt det – och “den gamla damen” är ett extra bra alternativ om ni har något att fira!

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av La Vecchia Signora (@dengamladamen)

 

Nytorget 6

Nytorget 6

Precis som systerkrogen Nybrogatan 38 är det här en plats där du kan hänga från tidig morgon till sen kväll. I Stockholms breda utbud är det inte svårt att få en trevlig krogupplevelse om din budget är obegränsad, men med stockholmsmått mätt är det här dessutom en prisvärd sådan. Precis intill populära Nytorget är det här den perfekta platsen att börja dagen på med en god (och instavänlig!) frukost eller inleda kvällen på innan ni beger er ut i Stockholmsnatten.

Nytorget 6

 

Bistro Bananas

Skånegatan 47

Är du galen i pizza? Då kommer du kanske gå bananas på det här stället mitt på söder. Här bakas pizzorna i en importerad vedugn och serveras i en lokal som är både avslappnad och lite stimmig. Köket verkar ha ungefär samma inställning – här är det inte strikta regler och menyer som gäller, utan mer en aura av Cajsa Wargs “man tager vad man haver” vilket gör att menyn skiftar från vecka till vecka beroende på vilka råvaror som finns att tillgå. Avslappnat, stimmigt och gott, såklart, med andra ord!

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!