Nöje

Stora Journalistpriset 2021 – här är alla vinnarna

Under torsdagen gick årets upplaga av Stora Journalistpriset av stapeln och årets bästa journalistik i fyra olika kategorier utsågs. Nedan listar vi alla vinnare!

Det var femtiofemte gången priset delades ut och de fyra kategorierna består av Årets Berättare, Årets Förnyare, Årets Avslöjande och Årets Röst. Kvällens utdelning leddes av Sofia Wadensjö Karén och hölls på Bonniers Konsthall i Stockholm.

Stora Journalistpriset instiftades 1966 och delas ut av Bonnier Ab för att främja goda yrkesprestationer inom journalistiken. Nedan kan du se vilka som vann i de olika kategorierna följt av juryns motiveringar.

Årets Berättare

Randi Mossige-Norheim, Magnus Arvidson & Thomas Kanger: Vipeholmsanstalten, P1 Dokumentär, SR

Kylan tränger in när de ohörda ropen från folkhemmets styvbarn äntligen får höras.

Årets Förnyare

Stefan Lundell & Deqa Abukar. Shift, Breakit

Breakit tar med sig läsarna på ett journalistiskt experiment. En oväntad allians vill tackla ett problem: att investerarnas pengar stannar i Stockholms innerstad.


Årets Röst

Diamant Salihu

När nyheterna om mördade unga män blivit vardag berättar han med insikt och nyanser om kriget som tycks pågå tills alla dör.


Årets Avslöjande

Josefin Sköld, Alexander Mahmoud & Patrik Lundberg: Barn till varje pris, DN

Nu kan ingen blunda mer. Vi vet sanningen om de systematiska stölderna av barn, som i Sverige fortsatte – i det godas namn.

Lukas Bonniers Stora Journalistpris 

Lukas Bonniers Stora Journalistpris delas varje år sedan 1992 ut till en journalist som under lång tid visat prov på skicklighet och framstående journalistisk gärning. Årets pris tilldelas Peter Kadhammar. 

Med elegans och ettrighet tar han läsaren till såväl Himmelska fridens torg som Hörby kommunhus – alltid i anständighetens tjänst.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!