Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Ny studie: Fler kan byta till matkasse när priserna i matbutiker ökar

Nio av tio svenskar har märkt av prisökningarna på mat sedan årsskiftet, visar en ny Novusundersökning och i dag spenderar många mellan 3 000 och 5000 kronor i månaden på inköp av livsmedel. Samtidigt har matkassar blivit billigare i förhållande till mat i butik.

Foto: HelloFresh

80 procent av svenskarna tycker att priset är viktigt när de handlar mat, enligt en ny undersökning av Novus från matkasseföretaget HelloFresh. Nu påverkas konsumenterna när matpriserna ökar. Redan i höstas började prisökningen och trenden väntas fortsätta. Den oberoende sajten Matpriskollen spår höjningar på uppemot 25 procent framöver.

Men priserna på matkassar har inte haft samma utveckling. Medan inflationen uppgick till 7,2 procent i maj har HelloFresh endast höjt sina priser med 5 procent sedan årsskiftet, vilket innebär att de blivit billigare jämfört med att handla mat i butik.

– Priset är en väldigt viktig parameter, och om vi ska tro undersökningen kommer fler att byta till matkasse om pristrenden fortsätter. Till exempel uppger 21 respektive 23 procent att de skulle köpa matkasse om det var lika billigt eller billigare som maten i butik, säger Kristian Hald, VD för HelloFresh Norden.

Mat för tusentals kronor glöms och slängs bort

Ett av tre svenska hushåll spenderar idag så mycket som 3 000-5 000 kr i månaden på livsmedel. Samtidigt glöms mycket mat bort i kylen som måste slängas. En majoritet av de som glömmer bort mat i kylskåpet och måste slänga maten gör det varannan vecka eller oftare. Nära 4 av 10 kommer dessutom alltid eller ofta hem med varor de inte planerat handla när de handlar i en fysisk livsmedelsaffär.

– Att köpa stora paket av olika saker utan att planera efter måltid, innebär att mycket mat glöms bort och sedan måste slängas. I en hektisk vardag är det svårt att planera efter måltid. Men genom att mindre mat slängs kan svenskarna både spara in på pengar och sin miljöpåverkan, säger Kristian Hald.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!