Nöje

Studie visar att kvinnor med grått hår blir utsatta för kritik

Det blir allt vanligare att kvinnor väljer att inte färga sitt naturliga gråa hår när det börjar dyka upp. I en ny studie visar det sig att kvinnor som väljer att omfamna sitt gråa hår oftare blir anklagade för att “låta sig förfalla.”

Foto: Instagram @greceghanem

I en helt ny studie har forskare från universitetet i Exeter i England frågat kvinnor med grått hår om anledningarna till varför de valt att inte färga håret. Det visade sig att kvinnor som lät håret vara grått ofta kompenserade med smink och annan hudvård. De flesta var tillfreds med sin hårfärg men kände också att de ibland blev ignorerade och behandlade som om de var mindre kompetenta.

Det visade sig också att naturligt gråhåriga kvinnor oftare upplevde att de fick kritik från familj och vänner för att vara “för naturliga” och “låta sig själva förfalla.” Kvinnorna som kände stöttning från anhöriga hade bättre självkänsla än de som inte blev stöttade.

En fråga om kvinnoideal

Per Erik Solem, forskare vid välfärdsforskningsinstitutet NOVA, säger att det är vanligt att människor blir mer negativt bemötta på grund av åldersdiskriminering. Han menar också att kvinnor lättare accepterar sitt åldrande, till skillnad från män. Detta hindrar dock inte att samhällets bemötande ser ut på ett annat sätt. “Äldre kvinnor i arbetslivet känner sig ofta förbisedda och ignorerade”, säger han. Solem menar att det rådande kvinnoidealet är ungt och att vi behöver fler som vågar visa att åldrande inte är ett hinder, för att kunna ändra hållningarna i samhället.

Nedan delar vi med oss av några bilder på snygga och stilsäkra 50+ Grece Ghanem!

Källa: KK.no

Foto: Instagram @greceghanem

Nästa bild

Foto: Instagram @greceghanem

Nästa bild

Foto: Instagram @greceghanem

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!