Nöje

Studie visar – din hund förstår vad du säger till den!

Har du en hund så kan vi nästan garantera att du tycker att den otroligt smart och den förstår allt du säger till den. Ickehundägare tycker nog att du överdriver, men hunden kan faktiskt förstå dig.

hund-forstar-dig-prata-Foto: Roberto Nickson/Unsplash

Hunden brukar ju kallas för människans bästa vän som du kan prata med och som verkligen förstår dig. Och visst känns det som att din hund förstår vad du säger? Den lägger huvudet på sne när du frågar om den är hungrig och blir alldeles till sig när det är dags att bada. En studie från 2016 som publicerades i tidningen Science, visar att det inte bara är dina inbillningar. Hunden kan förstå vad du säger.

Forskaren Attila Andics vid Eötvös Loránd University i Budapest undersökte hur hundar reagerade när deras ägare talade till dem. Fyra olika raser deltog och totalt var det 13 hundar i studien. Genom att använda en magnetkamera så kunde Andics mäta aktiviteten i hundarna hjärnor när deras ägare talade till dem. Ägarna fick säga positivt laddade ord men i olika tonfall, först glatt och sedan neutralt.

Resultatet visade sig att hundens hjärna reagerade på ordet och inte på tonfallet. Adics kom också fram till att hundarnas hjärnor verkade bearbeta tal ungefär som vi människor.

– Hundar kan skilja på vad vi säger och hur vi säger det, men de kan också kombinera de två för att korrekt tolka vad vi verkligen menar, förklarar Attila Andics.

Det vi tyvärr måste ha med oss är att det är en liten studie, men alla hundägare kan nog hålla med om att hunden förstår vad du säger. Eller hur?

Källa: Veckorevyn

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!