Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Studier visar: Att umgås med dina bästa vänner kan få dig att leva längre

Det är nog få som inte skulle hålla med om att ens bästa vänner får en att må bra och att livet alltid känns lite bättre efter att du umgåtts med dem. Nu visar även studier att dina bästa vänner har en god inverkan på din hälsa.

basta-vannerFoto: Unsplash

Forskare vid Northwestern University i Chicago har kommit fram till att det sociala livet har en inverkan på hur vi kommer må när vi blir äldre. I studien deltog 50 äldre personer, 31 stycken som de kallade för ”SuperAgers” och 19 ”vanliga” äldre personer. Gruppen ”SuperAgers” bestod av personer över 80 som hade jättebra minne och väldigt bra kognitiv medvetenhet. Alla deltagare fick fylla i ett formulär som handlade om deras psykiska välmående.

Forskarna kom fram till att den stora skillnaden mellan ”SuperAgers” och de som följt den genomsnittliga kurvan för åldrande var att gruppen ”SuperAgers” hade haft nära och djupa relationer. Det var det enda som skiljde grupperna åt, de andra områden på formuläret som fysisk aktivitet och att hitta en mening med livet var lika i båda grupperna.

Detta är inte den första studien som visar att nära och djupa relationer är bra för oss och vår hälsa. En studie från William J. Chopik, kom fram till att vänner har en större inverkan på vår hälsa än familjerelationer. Han menar att vi väljer våra vänner och därför litar vi mer på dem och tillåter dem att göra positiva förändringar i våra liv.

En annan studie har visat att utan nära vänner löper vi en större risk att drabbas av hjärtsjukdomar, artrit, diabets och demens. Så vem fick precis en stor lust att ringa alla ens bästa vänner?

Källa: Womansday.com

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!