Nöje

Svenskar tackar nej till bröllop av ekonomiska skäl – så får du råd att gå

Resor, övernattning, outfits och gåvor – att gå på bröllop är långtifrån gratis. Här tipsar Klarnas expert om hur du får ihop budgeten inför bröllopssäsongen!

Foto: Shutterstock

Bröllop kostar i regel en slant, både för den som gifter sig och den som blir inbjuden. Därför tackar många svenskar nej till att gå på bröllop, det visar en ny undersökning från Klarna.

Vanligt att tacka nej till bröllop

Enligt undersökningen, som är utfärd av YouGov på uppdrag av Klarna, har så mycket som var femte svensk (22%) tackat nej till ett bröllopsfirande – eller kommer behöva tacka nej i år – på grund av de kostnader som det innebär att närvara. Det är dock inte endast själva bröllopsdagen som avskräcker: av de som tackat nej uppger sex procent att de specifikt avstått från en svensexa eller möhippa av ekonomiska skäl.

Undersökningen visar att de vanligaste sparmetoderna för att ha råd med bröllopsfirandet är att köpa varor på rea eller under kampanjperioder (16%), låna kläder från vänner och familj (11%), utnyttja rabattkoder (10%), använda prisjämförelseverktyg (9%), och handla cirkulärt på marknadsplatser (9%).

För dig som behöver fler tips har Klarnas ekonomiexpert Karoline Bliemegger tagit fram konkreta tips för att hålla kostnaderna nere – spana in dem nedan!

Så får du råd att gå på bröllop – 3 tips från experten

1. Sätt en budget

Det bästa sättet för att få kontroll över din ekonomi och börja fatta smarta och informerade beslut istället för att gissa eller agera på impuls. Utgå från hur mycket pengar du har som kommer in och vilka utgifter du har varje månad. Idag finns smidiga digitala tjänster som hjälper dig att få en detaljerad vy över hur du spenderar dina pengar.

2. Använd ett sparkonto

Istället för att ha alla pengar på ditt lönekonto kan det vara smart att ha ett separat konto där du sparar till bröllopsfesten, drömresan eller vad det nu kan vara. Du kan enkelt öppna ett extra sparkonto via Klarna eller motsvarande.

3. Kom ihåg att jämföra

När du vet vad du ska köpa så är nästa steg att använda ett smart prisjämförelseverktyg för att hitta det bästa priset för outfits, presenter och andra bröllopsutgifter och få ut det mesta av din budget.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!