Nöje

Sveriges bästa Gin & Tonic ska koras – prova de 6 finalrecepten

Nu står det klart vilka bidrag som gått till final i Schweppes tävling “Sveriges bästa Gin & Tonic.” Tre professionella bartenders och hemmamixare har valts ut av juryn och nu är det upp till folket vem som kammar hem vinsten!

Recepten från de entusiastiska hemmamixarna och professionella bartenders har tagits fram som de mest nyskapande och välsmakande alternativen. Ett vinnande recept kommer att utses i varje tävlingsklass och recepten i årets final är utvalda av en jury. Nytt för i år är att folkets röster avgör vilka recept som ska belönas med titeln “Sveriges Bästa Gin & Tonic 2021.”

Här kan du lägga din röst fram till den 23e augusti!

Chilliberry GT

Chilliberry GT

En GT vars smaker för tankarna till oförglömliga sommarkvällar. Här möts het chili och söt jordgubbe
i en dans med porlande tonic, is och gin.

Du behöver: 

Is
5 cl Tanqueray Mandarin Gin
2 cl Chili Syrup
8 cl Schweppes Tonic & Hibiscus
4 st Jordgubbar
Chilifrukt

Gör så här: 

Fyll ett glas med is. Tillsätt gin och chilisyrup. Skär jordgubbarna och placera dem i glaset. Addera en sjättedels chilifrukt.
Toppa upp glaset med Schweppes Tonic & Hibiscus, rör sedan varsamt i glaset med barsked.

Chilisyrup

Du behöver: 

3 chilifrukter
5 dl socker
3,5 dl vatten

Gör så här

Koka upp samtliga ingredienser under omrörning till dess att sockret smält. Sila av chilifrukten, låt svalna och förvara sedan i kylskåp.

Nästa bild
Sommar på bryggan

Sommar på bryggan

Denna GT bjuder på en mix av sval melon, fräsch gurka och aromatisk citronmeliss. Det hela sveps in i en romantisk doft av ros, likt en ljuv sommarbris över glittrande vatten.
Du behöver: 

Is

5 cl Brygga Lilla London Gin

5 cl färskpressad, sötad juice av galiamelon

5 cl Schweppes Tonic & Twist of Lime

Citronmeliss

Galiamelon

Rosvatten

Ätbara blommor
Gurkskiva skuren på längden

Gör så här: 

Placera en längdskuren gurkskiva längs glasets insida. Addera juice av galiamelon och fyll sedan upp glaset med is. Lägg i tre frysta melonkulor och blad av citronmeliss. Tillsätt gin och toppa upp glaset med Schweppes Tonic & Twist of Lime. Spraya rosvatten i glasets öppning. Garnera med ett par ätbara blommor och citronmeliss.

Melonjuice

Du behöver: 

1 Galiamelon

5 dl Socker

5 dl Vatten

Gör så här:

Så gör du

Dela galiamelonen på mitten. Ena halvan skärs i bitar. Lägg bitarna i en kastrull ihop med vatten och socker, koka upp under omrörning till dess att sockret smält och melonen blivit mjuk. Ta från spisen och låt svalna, låt melonen ligga kvar i sockerlagen över natten. Sila ur melonen. Ta fram andra halvan av melonen och mixa ordentligt i en mixer. Tillsätt en halv dl av melonsockerlaget till den mixade melonen (smaka av så du får en fin sötma). Sila den färdiga juicen genom en finmaskig sil och därefter genom en silduk.

Melonkulor

Du behöver: 

1 Galiamelon

Gör så här:

Gröp ur melonköttet med ett kuljärn så det formas. Frys in över natten.

Nästa bild
Coco Azul

Coco Azul

En modig GT som gör sin grej. Med sin havsblå färg och sin distinkta smak av kokos är det nära till hands att minnas en solig dag på stranden
Gör så här: 

5 cl La Republica Amazonica Gin

2 cl Blue Coco Syrup

8 cl Schweppes Tonic & Twist of Lime

2 barskedar Cocos Tinture

Citronzest

Gör så här: 

Fyll ett glas med is. Tillsätt gin, Blue Coco syrup och Cocos Tinture. Toppa upp glaset med Schweppes Tonic & Twist of Lime. Garnera med citronzest.

Blue Coco Syrup
Du behöver: 

10 cl kokosvatten

7 cl bianco vermouth (går även bra med vitt vin)

7 cl Shake it Mixers Blue Curacao

7 cl limejuice

2 nypor salt

2 dash absinth

10 cl kokosgrädde

Gör så här:

Blanda alla ingredienser förutom kokosgrädden. Häll sedan mixen i kokosgrädden (denna kommer att göra så att ingredienserna skär sig). Låt stå i ca 2h. Filtrera blandningen genom ett kaffefilter. Mixen kommer nu att vara genomskinlig, sila, häll upp i en flaska och förvara i kylen.

 

Cocos Tincture
Du behöver: 

10 cl vodka, rom eller gin med ca 50% eller mer i alkoholhalt

3 matskedar kokosolja

Gör så här: 

Värm upp kokosoljan tills den är helt flytande. Häll oljan och spriten i en burk och låt stå i ca 8h. Skaka burken då och då. Lägg sedan burken i frysen och låt stå i ca 24h. Ta ut burken. Fettet från kokosoljan kommer nu att ha fryst och spriten kommer att ha fått smaken av kokos. Sila upp vätskan och förvara i en flaska.

Nästa bild
The Sauvignon GT

The Sauvignon GT

En fyllig GT skapad med ginens smakpalett i åtanke. Fräschören i ginens Sauvignon Blanc-destillat balanseras fint av pepprig tonic, ingefära, vanilj och apelsin.

Du behöver: 

Is

5 cl Sorgin Yellow

1 cl Sockerlag smaksatt med ingefära och vanilj

10 cl Schweppes Tonic & Pink Pepper

Apelsinzest

Torkad apelsin

Gör så här: 

Fyll glaset till hälften med is. Tillsätt gin och sockerlag. Rör försiktigt ett par varv med barsked. Toppa upp med Schweppes Tonic & Pink Pepper. Garnera med en remsa apelsinzest och en torkad apelsinskiva.

Sockerlag smaksatt med ingefära och vanilj

Du behöver: 

7 gram färsk ingefära

1 dl socker

1 dl vatten

1 vaniljstång

Gör så här: 

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut fröna. Riv skalad färsk ingefära. Värm upp vatten tillsammans med socker så att sockret löser upp sig. Sockerlagen får inte koka. Tillsätt ingefära, vaniljfrön och vaniljstång när temperaturen på sockerlagen är under 75 grader. Låt dra i 1,5 – 2 timmar. Sila av genom en finmaskig sil och häll upp på flaska (vaniljfrön ska komma med).

Torkad Apelsin

Du behöver: 

1 ekologisk apelsin

Gör så här:

Skölj apelsinen och torka torr. Skiva så tunt du kan. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper och torka på cirka 75 grader i 4-5 timmar, eller tills helt torkade. Ta bort från bakplåtspappret innan dem svalnar.

Nästa bild
Ginsburg GT

Ginsburg GT

En hyllning till alla kvinnors förkämpe och riviga pantertant. Denna GT bjuder på en stor dos personlighet i sin blandning av blommig tonic, syrlig rabarber och Earl-Grey infuserad gin.

Du behöver: 

Is

4 cl Hernö Old Tom med Earl Grey

8 cl Schweppes Premium Mixers Tonic & Hibiscus
1 cl Råsaft av rabarber

Rabarber

Gör så här: 

Låt en påse med Earl Grey te dra i några minuter i ginen. Ta fram ett glas och fyll det med is, varvat med tunt skuren rabarber. Tillsätt te-infuserad gin och råsaft av rabarber.  Toppa glaset med tonic. Garnera med en skuren rabarberstav.

Råsaft av rabarber

Du behöver: 

3 stjälkar rabarber

Gör så här: 

Dra bort det yttersta skalet på rabarberstjälken med hjälp av en kniv. Skär sedan stjälken i bitar och kläm ur saften.

Nästa bild
Salty Spruce

Salty Spruce

En GT som låter oss upptäcka den oemotståndliga beskan från granskott. Förutom skogens gröna guld bygger den spännande blandningen på rosépeppar, läskande tonic, citron och Himalayasalt.

Du behöver: 

Is

5 cl Granskottsinfuserad gin

10 cl Schweppes Tonic & Pink Pepper

Rosépepparsalt

Juice från en citron

Gör så här: 

Häll citronjuice på ett fat och rosépepparsalt på ett annat. Ta fram ett glas och doppa kanten på glaset i citronjuicen och därefter i rosépepparsaltet, så du får en fin frostad kant. Fyll glaset med mycket is. Tillsätt granskottsinfuserad gin och toppa upp med Schweppes Tonic & Pink Pepper.

Granskottsinfuserad Gin

Du behöver: 

2,5 cl nyplockade granskott

5 cl Tanqueray London Dry Gin

Gör så här: 

Blanda granskott och gin i en burk med lock. Låt stå svalt i 24h. Sila av och häll över vätskan i en ren behållare.

Rosépepparsalt 

Du behöver: 

Himalayasalt

Rosépeppar

Gör så här: 

Häll lika delar Himalayasalt och rosépeppar i en mortel och stöt tills kryddorna är finfördelade.

 

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!