Nöje

Sveriges bästa Gin & Tonic 2022 – provblanda finalrecepten!

Nu är det klart vilka G&T recept som tagit sig vidare till final i tävlingen Sveriges Bästa Gin & Tonic 2022. Tre professionella bartenders och tre passionerade hemmamixare kommer att göra upp i finalen på Haymarket i Stockholm den 4 september.

Foto: Schweppes

I år firar Sveriges bästa Gin & Tonic sju år. Tävlingen arrangeras av Schweppes tillsammans med Nöjesguiden för att hylla den fantastiska drinken och kora de mest utsökta och nyskapande varianterna på en G&T. Nedan kan du ta del av de härliga drinkrecepten och provblanda dig igenom allihop!

Finalister: Bartenders

Alicia Ljung, 24 år från Gotland, bartender på Lindgårdens Värdshus

’’Smak av Gotland’’ bjuder på bitter havtorn, blommig hantverksgin smaksatt med gotländskt häggblomster och läskande limetonic. En GT som hyllar den gåtfulla gotländska floran.

Anton Petersson, 26 år från Kalmar, bartender på Kalmar Kött och Bar

”Flower Blush GT” bjuder på ljuv lavendel, pepprig tonic och rosa gin med smaknoter av jordgubbar och ros. Det hela sveps in i ett moln av rosvatten. Som att dricka den skönaste av buketter.

Roberto Escobar Rodriguez, 31 år från Solna, bartender på La Boca Doce

“La Verde” bjuder på ananas, grönt te och melon i porlande limetonic, perfekt avvägt mot en örtig boliviansk gin. En GT som låter oss resa till den sydamerikanska regnskogen!

Finalister: Hemmamixare

Markus Holmberg, 34 år från Löddeköpinge, Lastbilschaufför

”Violet Breeze GT” bjuder på förförisk viol samt gin med toner av muskot, svartpeppar och citrus som balanseras fint av pepprig tonic. En GT som för tankarna till en fuktig vårkväll i trädgården där luktviolerna står stolt ur gräsmattan.

Mårten Noréus, 45 år från Holmsund, Lärare

”Ginga GT” bjuder på syrlig lingondricka, gin och sting från rosépeppartonic. Härligheten toppas av ett fluffigt skum. En GT som tar oss på en vandring bland lingonris och snötäckta fjälltoppar.

Shankar Bolvardi, 47 år från Västra Frölunda, Försäljare

”Misty Forest GT” bjuder på fräsch gurka, kryddig rosépeppar och lime. En GT lika frisk och edgy som ett vinterbad.

Smak av Gotland

Smak av Gotland

Denna G&T bjuder på bitter havtorn, blommig hantverksgin smaksatt med gotländskt häggblomster och läskande limetonic. En G&T som hyllar den gåtfulla gotländska floran

Ingredienser

15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime

5 cl Lindgårdens Häggbloms Gin

2 cl Havtornssockerlag

10–15 st frysta havtorn

Garnering: frysta havtorn, citronzest och citronmeliss

Gör så här
Fyll ett glas med is. Tillsätt gin och havtornssockerlag. Toppa upp glaset med Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime, rör sedan varsamt i glaset med barsked. Garnera med fryst havtorn, citronzest och citronmeliss.

Havtornssockerlag
Ingredienser

1 liter vatten

800 g socker

800 g havtorn

Gör så här

Koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. Tillsätt fryst havtorn. Låt sjuda i sockerlagen utan att röra. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av bären efter ett dygn. 

 

Nästa bild
La Verde

La Verde

Denna G&T bjuder på ananas, grönt te och melon i porlande limetonic, perfekt avvägt mot en örtig boliviansk gin. En G&T som tar oss på en resa till den sydamerikanska regnskogen

Ingredienser

Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime
5 cl La Republica Andina Gin
4 cl Klarifierad lime, ananas och grönt te kordial
1 cl Melonlikör

Is

Så gör du
Häll gin, klarifierad lime, ananas och grönt te – cordial samt melonlikör i ett isfyllt glas. Rör varsamt med barsked. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime.

Klarifierad lime, ananas och grönt te kordial
Ingredienser

10 cl Färsk limejuice
15 cl Färsk ananasjuice
10 cl Sockerlag på grönt te (förslagsvis Yerba Mate)
1 g Citronsyra
1 Nypa salt
0,7 g Agar agar

Så gör du

Häll alla flytande ingredienser i en behållare och rör om.  Häll en fjärdedel av vätskan i en kastrull och låt sjuda.  Tillsätt agar agar i kastrullen och häll sedan långsamt i resterande delen av vätskan. När det börjar koka, avlägsna kastrullen och kyl blandningen i ett isbad. Konsistensen kommer att anta en gelékonsistens. Filtrera blandningen genom ett kaffefilter ner i en ren behållare och förvara kylt. 

 

Nästa bild
Flower Blush GT

Flower Blush GT

Denna G&T bjuder på ljuv lavendel, pepprig tonic och rosa gin med smaknoter av jordgubbar och ros. Det hela sveps in i ett moln av rosvatten. Som att dricka den skönaste av buketter

Ingredienser

10cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper

5cl Hernö Pink Btl Gin
2cl Lavendelsockerlag (kan bytas mot Monin Violet Syrup)
Spray av rosenvatten*
Is, kuber och krossad
Limehjul
Rosblad

Så gör du
Häll i gin och lavendelsockerlag i ett isfyllt glas.  Rör varsamt. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper. Garnera med limehjul och rosenblad. Avsluta med att spraya rosvatten i glasets öppning.

Lavendelsockerlag
Ingredienser

2dl vatten

2dl socker

10 gram lavendel 


Så gör du
Koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. Tillsätt lavendel och låt sjuda i sockerlagen. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av lavendelblomstret efter ett dygn. 

 

Nästa bild
Ginga GT

Ginga GT

Denna G&T bjuder på syrlig lingondricka, gin och sting från rosépeppartonic. Härligheten toppas av ett fluffigt skum. En GT som tar oss på en vandring bland lingonris och snötäckta fjälltoppar

Ingredienser

20cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper

5cl Roku gin (eller annan valfri gin)
5cl Lingondricka (kan bytas mot koncentrat av lingondryck)

Äggskum med smak av lingon

Så gör du
Placera en stor isbit i ett kylt glas. Häll i gin, lingondricka samt Schweppes  Selection Mixers Tonic & Pink Pepper. Toppa med äggskum.

Äggskum med smak av lingon

Ingredienser

1 äggvita
1,5cl lingondricka 

Så gör du
Knäck ett ägg och separera vitan från gulan. Vispa äggvitan med lingondricka tills du fått önskad konsistens.

Mor Gingas Lingondricka
Ingredienser

3kg lingon (6 liter)

2liter vatten

50g vinsyra

3,5hg/liter vatten

Så gör du
Skölj och mosa bären. Tillsätt vatten och vinsyra. Rör tills vinsyran är löst. Låt stå svalt i 2 dygn. Rör om ett par gånger under tiden. Sila genom silduk och tillsätt socker. Häll upp i rengjorda flaskor.

 

Nästa bild
Violet Breeze GT

Violet Breeze GT

Denna G&T bjuder på förförisk viol samt gin med toner av muskot, svartpeppar och citrus som balanseras fint av pepprig tonic. En G&T som för tankarna till en fuktig vårkväll i trädgården där luktviolerna tittar fram ur gräsmattan

Ingredienser

5 cl Kyflinge Gin
2 cl Violsockerlag (kan bytas mot Monin Violette)
2 cl Citron
15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
5 knoppar luktviol (eller knoppar av valfri ätbar blomma)

Så gör du
Häll gin, violsockerlag samt citronsaft i en shaker och addera en stor isbit. Skaka drinken kall. Dubbelsila vätskan till ett isfyllt glas. Låt sedan Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper porla längs barskedens rundade del ner i glaset.  Toppa med knoppar av luktviol eller valfri ätbar blomma.

Violsockerlag

Ingredienser

70g knoppar luktviol (rengjorda)
150g socker

150 g vatten
Skvätt citron

Så gör du

Koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. Tillsätt knoppar av luktviol ihop med en skvätt citron. Låt stå svalt över natten. Mixa allt med en mixer och sila vätskan genom en silduk ner i en ren behållare.

 

 

Nästa bild
Misty Forest GT

Misty Forest GT

Denna G&T bjuder på fräsch gurka, kryddig rosépeppar och lime. En G&T lika frisk och edgy som ett vinterbad

Ingredienser

25 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime
1 st Lime
4 cl Tanqueray Gin
3 g krossad rosépeppar

2 Gurkstavar
Is

Så gör du

Häll Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime, gin och limejuice i ett isfyllt glas. Garnera med gurkstavar och krossad rosépeppar.

 

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!