Nöje

Sveriges begagnade julklapp 2022

Klimatkris, skyhög inflation och rusande elpriser. Skälen att välja begagnat istället för nytt har aldrig varit fler. Samtidigt har andelen svenskar som kan tänka sig att få en begagnad julklapp fullständigt exploderat och ökat med 20 procentenheter på bara ett år. Nu är 7 av 10 svenskar positiva till att få en begagnad julklapp. Det visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Blocket. Årets begagnade julklapp 2022 är därför “en begagnad julklapp” – oavsett vilken klapp du väljer att köpa.

Foto: Blocket

Årets julhandel väntas omsätta 12 miljarder kronor och ett genomsnittligt julfirande i vår del av världen kan orsaka upp till 650 kilo utsläpp av koldioxid. Här är julklapparna en stor bov, och att springa runt i butiker och köpa nytt är varken bra för plånboken eller miljön. Men i år har svenskarna på allvar tagit tanken på begagnade julklappar till sitt hjärta.

Enligt en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Blocket så är 7 av 10 svenskar (73 procent) positiva till att få en begagnad julklapp. Det är en massiv ökning jämfört med förra året då bara 56 procent positiva.

– Det är fantastiskt roligt att så många är positiva till begagnade julklappar och en såhär stor ökning från ett år till ett annat har vi aldrig sett tidigare. Att handla begagnat är billigare, personligare och bättre för miljön och jag blir så glad av att se att så många fler nu fått upp ögonen för det, säger Ebba Rosencrantz, pressansvarig på Blocket.
Även när det kommer till att ge bort begagnade julklappar är tongångarna övervägande positiva. 6 av 10 svenskar (62 procent) kan tänka sig att ge bort en begagnad julklapp. Motsvarande siffra förra året var 56 procent.
– Det är dags att släppa gamla föreställningar om att man inte kan ge begagnade saker. De allra flesta är positiva till att få en begagnad julklapp och skälen att handla begagnat har aldrig någonsin varit fler än den här julen, säger Ebba Rosencrantz.

Årets begagnade julklapp genom åren:

2022: En begagnad julklapp
2021: Padelprylar
2020 Sällskapsspelet
2019 Leksaken
2018 Hemmaodling
2017 Vandringsutrustning
2016 Gamingprylen
2015 LEGO

Foto: Blocket

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!