Nöje

Sverker Sörlins Sommarprat 2022 – visionen om ett fossilfritt välfärdsland

Sverker Sörlin är prisbelönt författare och professor i miljöhistoria vid Kungliga Tekniska Högskolan. Han har skrivit en rad böcker, främst inom idéhistoria men också självbiografiskt. Hans Sommarprat handlar om kärleken till livet, men också om visionen av det fossilfria välfärdslandet Sverige.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Historikern och författaren Sverker Sörlin fokuserar i sitt Sommarprat mycket på en välfungerande och rättvis klimatomställning, men det handlar också om det personliga. Sverker Sörlin börjar med att berätta om ångesten som slagit följe med honom genom livet, och den psykiska ohälsa som präglat hans egen familj och släkt.

Men Sommarpratet är också politiskt och utmynnar i en dröm om ett fossilfritt välfärdsland. Han fokuserar på Norrland och lyfter förtrycket av samerna, hur resurserna fördelats historiskt och drar kopplingar till idag. Hur ska vi förhålla oss till att vi lever i Antropocen, den tidsperiod som definieras av människans påverkan? Sverker Sörlin har en vision om en grön framtid som känns hoppfull och inspirerande, och inte minst, rättvis.

Lyssna på Sverkers sommarprat här!

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!