Nöje

SVT:s svar på röstkaoset under Melodifestivalen

Inför årets Melodifestival valde SVT att ändra röstningssystemet, allt för att göra det mer spännande. Tyvärr skulle melloappen visa sig haverera – i år igen. Nu har SVT svarat på kritiken.

Foto: Robin Lorentz Allard

Programledaren Oscar Zia fick det svettigt under första deltävlingen av årets omgång av Melodifestivalen. Under sändningen blev han mer och mer pressad på grund av att röstningssystemet inte fungerade som det skulle men klarade trots detta av att genomföra sändningen med bravur.

Ändringar i röstningssystemet

Bakgrunden till rösthaveriet är en ändring i programmet menad att göra röstningsmomenten mer spännande där det är möjligt att rösta både genom att ringa och via två appar. Tanken är att en första finalist utropas redan efter den första röstningsomgången i varje deltävling, baserat på vem som fått flest röster totalt sett. Därefter går kvarvarande bidrag till en andra röstningsomgång. Resultatet ska då baseras på hur rösterna fördelats mellan de olika åldersgrupperna i appen, samt telefonrösterna.

Foto: SVT

Undrade om sändningen fungerade

Men av någon anledning slutade apparna fungera som det var tänkt under kvällen och gång på gång tvingades programledaren Oscar Zia meddela tittarna att det var något problem. När det väl verkade vara löst kraschade dock appen igen. “Jag fick väldigt mycket instruktioner hur jag skulle gå vidare, det är kul och live när det går lite sådär men under ett tag undrade jag ‘är det nån som tittar fortfarande, fungerar sändningen?'” säger Oscar Zia efter sändningen.

SVT beklagar händelsen

Melodifestivalens projektledare Annette Brattström beklagar händelsen. “Jag känner att jag är ledsen, och samtidigt är jag så himla glad och stolt över att det är just Oscar som leder det här programmet, för han har räddat oss. Han har varit en hjälte hela programmet igenom”, säger hon till Aftonbladet. Haveriet berodde på en funktion i appen som inte hade med själva röstningen att göra. “Ingen är mer ledsen än jag tror jag. Vi har jobbat på det nya röstningssystemet i nästan ett års tid. Den nya röstningen ska ju bygga mer spänning men nu blev det mer spänning än vad någon av oss ville ha tror jag. Det känns jättetråkigt”, säger Anette Brattström. Tanken är dock att appen ska användas i kommande tävlingar.

Källa: Aftonbladet

Foto: SVT

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!