Nöje

Swedengate: Därför trendar Sverige på sociala medier just nu

Sverige trendar på sociala medier efter att ett Reddit-inlägg om svenskars middagsvanor har väckt starka reaktioner världen över.

Foto: Unsplash

Ett inlägg om svenskars middagsvanor har fått stor spridning på sociala medier. Det kontroversiella inlägget kommer ursprungligen från en Reddit-tråd med följande fråga:

“Vad är det konstigaste du har tvingats göra hemma hos någon annan på grund av deras kultur/religion?”

En användare har då svarat:

“Jag kommer ihåg att jag var hemma hos min svenska kompis. Och när vi lekte i hans rum, ropade hans mamma att middagen var klar. Och hör på detta. Han sa till mig att VÄNTA i rummet medan de åt. Det var helt galet.”

“Bottnar i jantelagen”

Håkan Jönsson, etnolog på Lunds universitet, berättar för Aftonbladet att vanan kan ha rötter i bondesamhället där man var tvungen att ha stenkoll på matförrådet så att det räckte hela året. En annan förklaring är att man inte vill trampa någon på tårna genom att antyda att de inte har råd att ge sitt eget barn mat:

“Att bjuda en annan förälders barn på mat kunde vara som att säga att barnet inte fick tillräckligt med mat i sitt egen hem, att föräldrarna inte tog hand om barnet. Det bottnar också i jantelagen, att ingen ska behöva känna ‘Nu bjöd de mitt barn på mat. Nu måste jag bjuda tillbaka’. Det är olika artigheter som krockar”, säger Jönsson.

Oavsett vad seden faktiskt beror på så har personer från andra kulturer reagerat starkt på fenomenet, något som har gett upphov till ett flertal memes med hashtaggen #Swedengate:

Källor: SVT, Aftonbladet

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!