Nöje

Ta en cykelweekend till Polen och testa den självlysande cykelbanan

cykelbana
Letar du efter ett cykelspår som är både häftigt och tryggt – då ska du ta första bästa flyg till staden Lidzbark Warminski i Polen! Där har det nämligen öppnats en cykelbana som lyser i mörkret.
 
Det är det Europeiska ingenjörsföretaget TPA sp. z o.o som har valt att satsa på denna nya spännande grej. En del av cykelbanan i Lidzbark Warminski har alltså fått asfalt som innehåller syntetiska partiklar vid namn Luminoforer som under natten utnyttjar den energi de fått av solljuset på dagen till att lysa upp i ett blått ljus. TPA säger att Luminoforerna lyser upp till tio timmar.
 
Men anledningen till den nya självlysande cykelbanan är inte för utseendets skull. Det TPA hoppas på är att ljuset framför allt ska minska risken för cykelolyckor. I nuläget sker många cykelolyckor i Polen och flest sker i områden utanför stan där det är dåligt med ljus vid cykelbanorna.
 
För tillfället är det endast 100 meter av cykelbanan som lyser med hjälp av den nya tekniken, detta för att TPA först vill se hur den fungerar i samband med väderförändringar. Men som ni vet “underbart är kort” – så sätt på dig cykelhjälmen och njut av 100 meter magisk cykelbana!
 


 
Foto: GAZETA OLSZTYŃSKA
Källa: The Huffington Post

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!