Nöje

“Ta hand om Maya” – familjen tilldelas 2,8 miljarder efter Beata Kolawskis död

Det sjukhus i Florida som höll kvar Maya Kolawski i flera månader 2016 och 2017 har funnits skyldigt till bland annat misshandel och för att ha bidragit till Beata Kolawskis död. Nu tilldelas familjen motsvarande drygt 2,8 miljarder svenska kronor i skadestånd.

Foto: Netflix

Dokumentären Ta hand om Maya berörde tittare världen över när den kom ut på Netflix tidigare i år. Nu har Maya Kolawskis familj fått upprättelse – och tilldelas miljardbelopp i skadestånd.

Fick inte träffa dottern – tog sitt liv

Dokumentären redogör för händelser som utspelade sig i Florida, USA, mellan 2016 och 2017. Den då tioåriga Maya Kowalski – som lider av komplext regionalt smärtsyndrom – skildes från sina föräldrar och hölls kvar på sjukhuset Johns Hopkins All Children’s Hospital i St. Petersburg under flera månaders tid eftersom läkarna misstänkte att hennes föräldrar hade försökt skada henne.

Dotterns frånvaro i kombination med anklagelserna om misshandel blev för mycket för Mayas mamma, Beata Kowalski: i januari 2017 tog hon sitt liv efter att inte ha fått träffa sin dotter på 87 dagar.

“Jag är ledsen”, skrev den 43-åriga Beata i ett mail som upptäcktes efter hennes bortgång. “Jag kan inte längre hantera smärtan det innebär att vara skild från Maya och bli behandlad som en brottsling. Jag kan inte se på när min dotter lider och bara mår sämre och sämre.”

Kort efter Beatas död fastslogs det att misstankarna mot föräldrarna var ogrundade och Maya släpptes från sjukhuset.

Tilldelas 261 miljoner dollar i skadestånd

Mayas familj har varit inblandade i rättsliga tvister med Johns Hopkins All Children’s Hospital och berörda individer sedan 2018. I juni i år rapporterade Daily Mail att Mayas familj hade stämt sjukhuset på 55 miljoner dollar i kompensation och 165 miljoner dollar i skadestånd, alltså sammanlagt 220 miljoner dollar. 

Nu har en domstol i Florida slagit fast att sjukhuset är ansvarigt för att ha att ha åsamkat Beata känslomässigt lidande och bidragit till hennes död. Dessutom fälls sjukhuset för att bland annat ha hållit kvar Maya på felaktiga grunder, misshandel, och för att åsamkat flickan känslomässigt lidande.

Sammanlagt tilldelas familjen Kowalski 261 miljoner amerikanska dollar i skadestånd, det skriver Tampa Bay Times.

I ett uttalande till People säger försvarsadvokaten Howard Hunter, som representerade Johns Hopkins All Children’s Hospital, att sjuhuset hade följt rådande riktlinjer gällande att rapportera misstänkt barnmisshandel:

“Fakta och lagen förblir på vår sida”, står det i uttalandet. “Vi kommer att fortsätta att försvara den livräddande och barmhärtiga vård som gavs till Maya Kowalski av läkare, sjuksköterskor och personal på Johns Hopkins All Children’s Hospital, och det ansvar som alla obligatoriska rapportörer i Florida har att säga ifrån om de misstänker barnmisshandel.”

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!