Nöje

Tänker du ofta på ditt ex? Det här kan vara orsaken

Det kan vara tufft, och ibland helt omöjligt, att gå vidare efter ett förhållande som du har investerat tid och känslor i. Även om du har träffat någon ny som du är kär i och tycker är helt underbar så är det inte helt ovanligt att vi människor jämför vår partner med ett ex. Trots att det är vanligt förekommande är det något som man bör vara försiktig med.


Bild: Unsplash

Relationsexperterna menar att du bör vara uppmärksam på ifall tankar och känslor – positiva såväl som negativa – kring ditt ex ofta dyker upp. De har nämligen en benägenhet att sätta käppar i hjulet för din nya relation.

En illusion

Sexologen Bianca Schmidt har uttalat sig om ämnet till norska KK, och hon menar att du aldrig kommer att kunna bli mottaglig för att ta emot den kärlek som din nya partner vill ge dig så länge som du har ditt ex i tankarna.

– Kärleken som den nya partnern ger dig kanske inte skapar samma intensiva känslor som längtan och saknaden efter exet ger, och därmed är det lätt att tro att hans kärlek inte är lika stark – detta är ofta en illusion.

Så varför tänker du på din gamla flamma ifall du nu faktiskt är helt klar med exet när det handlar om känslor? Experterna menar att det kan handla om att du selektivt bara minns det som var bra i ditt tidigare förhållande, men förtränger det negativa som säkerligen också var vad som låg bakom uppbrottet.

Ett tips för att komma bort från dessa tankar som skadar ditt nya förhållande är att skriva ner en lista med de negativa delar som du inte gillade med ditt förra förhållande – det kan få dig att minnas varför ni faktiskt valde att gå skilda vägar.

En annan sak som kan ligga bakom att du inte kan sluta tänka på exet kan vara att du känner att du inte fick vad du behövde för att kunna gå vidare. Exempelvis så kanske det finns frågar som du aldrig fick svar på och fortfarande funderar på? Eller så kom kanske uppbrottet hastigt utan någon riktig förvarning? I dessa fall tar det oftast längre tid att gå vidare från ditt tidigare förhållande.

Om exet inte har gått vidare

Eller så kanske det är ditt ex som inte har gått vidare? Din tidigare partner kanske skickar meddelanden, ringer och gillar dina bilder på sociala medier. Självklart är det aldrig kul att se någon som du en gång har brytt dig om ledsen, men i slutändan måste ni båda gå vidare, och då är den bästa lösningen att bryta kontakten mellan er helt – i alla fall under en tid.

Sök inte tröst hos exet

Ibland kan du behöva hjälp att gå vidare från en relation, antingen med professionell hjälp, eller genom stöd från familj och vänner. Det viktiga är att du inte använder ditt ex som stöttepelare.

Att en av parterna inte kan gå vidare är ett vanligt problem, i ett tidigt stadie efter uppbrottet så vill många samtala mycket med sitt ex för att bearbeta vad det är som har hänt. Det kan alltså vara en god idé att tillsammans ta hjälp av en terapeut och tidigt prata om vad som har hänt, för att det ska bli lättare för den som har blivit lämnad att kunna förstå och gå vidare.

Källa: https://www.kk.no/

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!