Recept: Lammfilé med ugnsbakade grönsaker och örtdressing à la Tareq Taylor
Publicerad den 23 januari 2022 av Metro Mode
Sugen på något riktigt gott ikväll? Prova det här receptet på lammfilé med ugnsbakade grönsaker och avsluta med ett himmelskt gott fruktflan – båda från Tareq Taylors egen kokbok!

Tareq Taylor är tv-kocken som har vunnit svenskarnas hjärtan med sin härliga personlighet och skicklighet i köket. Här är två av Taylors recept som tillsammans utgör en vinnande middag: Lammfilé med ugnsbakade grönsaker och örtdressing, följt av fruktflan med vaniljkräm.
Båda recepten kommer från Taylors bok “Mat som gör gott: Ny vardag med Tareq Taylor”. Boken finns att klicka hem här!
- Peter Carlsson
Lammfilé med ugnsbakade grönsaker och örtdressing
Du behöver: 4 personer Tid: 30 minuter 400 g lammytterfilé 3 vitlöksklyftor (hackade) 2 msk olivolja 4 kvistar färsk timjan flingsalt och nymald svartpeppar 3 msk vatten 12 kokta kalla färskpotatisar 200 g tomater, gärna olika sorter Ungsbakade grönsaker: 1 spetskålshuvud (delat på längden) 2 gula lökar (skalade och delade) 2 salladslökar 1 röd paprika 2 msk olivolja 1 nypa flingsalt Örtdressing skyn från det stekta köttet 1 msk hackad färsk dragon saften från 1 citron 1/2 dl hackad gräslök 2 dl olivolja 1 tsk dijonsenap 1 nypa flingsalt nymald svartpeppar Gör så här: Torka av köttet med hushållspapper. Hetta upp olja i en stekpanna. Lägg i vitlöken, timjankvistarna och köttet. Salta och peppra köttet rejält. Vänd köttet ungefär var 30:e sekund, stek till innertemperatur 60°. Ta upp köttet ur pannan, häll i vattnet och vispa runt till en fin sky. Häll skyn över köttet och låt stå medan du förbereder tillbehören. Värm ugnen till 275°, grill. Lägg spetskåls- halvorna och lökhalvorna med snittytan nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Lägg salladslökarna och paprikan hela på plåten. Ringla över olivolja, salta och baka grönsakerna högt upp i ugnen i cirka 15 minuter tills allt har fått fin färg. Ta ut plåten, lägg paprikan i en plast- påse och låt svalna något innan du skalar den. Ta bort det yttersta brända på den ugnsbakade löken. Skär spetskålen i bitar.
Blanda alla ingredienser till örtdressingen. Skär tomaterna i bitar och köttet i skivor. Lägg de ugnsbakade grönsakerna, potatisen, tomaterna och köttet på tallrikar eller ett stort fat. Ringla örtdressingen över alltihop. Ur ”Mat som gör gott” av Tareq Taylor
- Peter Carlsson
Fruktflan med vaniljkräm
Du behöver:Små flan eller 1 stort Tid: 50 minuter + 30 minuter i kyl Deg: 100 g kylskåpskallt smör 1 stort ägg 200 g (ca 3 1/3 dl) vetemjöl 1 krm salt 50 g (drygt 1/2 dl) strösocker Vaniljkräm: 2 dl mjölk (3 %) 1 msk strösocker 1 tsk vaniljpulver 2 äggulor 1 tsk maizena majsstärkelse Fyllning: 2 msk aprikosmarmelad färska bär, t ex hallon, aprikos, jordgubbar, röda vinbär och banan Gör så här: Koka upp 1 1/2 dl av mjölken till vaniljkrämen med socker och vaniljpulver i en kastrull. Blanda resten av mjölken med äggulor och maizena till en klumpfri smet i en skål. Ta kastrullen från värmen och vispa ner ägguleblandningen i den varma mjölken. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och vispa tills den första bubblan syns. Ta av från värmen och låt såsen svalna. Skär smöret i tärningar. Vispa upp ägget. Mixa mjöl, salt, socker och smör i matberedare. Tillsätt ägget och kör snabbt ihop till en deg. Lägg degen på köksbänken och knåda ihop den lätt så att den hänger samman. Tryck ut degen till cirka 5 mm tjocklek i fyra små formar (eller i en enda springform) och låt formarna/formen stå i kylen i cirka 30 minuter eller i frysen i cirka 10 minuter.
Värm ugnen till 200°. Nagga degen med en gaffel och grädda i 8–10 minuter tills botten är gyllenbrun. Låt svalna. Värm under tiden aprikosmarmeladen i en kastrull. Klicka ut lite vaniljkräm på botten av varje form. Lägg ut frukt och bär på krämen och pensla aprikosmarmelad på bären. Ställ in flanen i kylen där kan de stå, i väntan på servering, till nästa dag. Ur ”Mat som gör gott” av Tareq Taylor
Mat som gör gott : ny vardag med Tareq Taylor
Pris: 219 kronor.