Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Recept: Lammfilé med ugnsbakade grönsaker och örtdressing à la Tareq Taylor

Sugen på något riktigt gott ikväll? Prova det här receptet på lammfilé med ugnsbakade grönsaker och avsluta med ett himmelskt gott fruktflan – båda från Tareq Taylors egen kokbok!

Foto: Peter Carlsson

Tareq Taylor är tv-kocken som har vunnit svenskarnas hjärtan med sin härliga personlighet och skicklighet i köket. Här är två av Taylors recept som tillsammans utgör en vinnande middag: Lammfilé med ugnsbakade grönsaker och örtdressing, följt av fruktflan med vaniljkräm.

Båda recepten kommer från Taylors bok “Mat som gör gott: Ny vardag med Tareq Taylor”. Boken finns att klicka hem här!

Lammfilé med ugnsbakade grönsaker och örtdressing KÖP

Lammfilé med ugnsbakade grönsaker och örtdressing

Du behöver:

4 personer

Tid: 30 minuter 

400 g lammytterfilé

3 vitlöksklyftor (hackade)

2 msk olivolja

4 kvistar färsk timjan

flingsalt och nymald svartpeppar

3 msk vatten

12 kokta kalla färskpotatisar

200 g tomater, gärna olika sorter

Ungsbakade grönsaker: 

1 spetskålshuvud (delat på längden)

2 gula lökar (skalade och delade)

2 salladslökar

1 röd paprika

2 msk olivolja

1 nypa flingsalt

Örtdressing

skyn från det stekta köttet

1 msk hackad färsk dragon

saften från 1 citron

1/2 dl hackad gräslök

2 dl olivolja

1 tsk dijonsenap

1 nypa flingsalt

nymald svartpeppar

Gör så här: 

Torka av köttet med hushållspapper. Hetta upp olja i en stekpanna. Lägg i vitlöken, timjankvistarna och köttet. Salta och peppra köttet rejält. Vänd köttet ungefär var 30:e sekund, stek till innertemperatur 60°. Ta upp köttet ur pannan, häll i vattnet och vispa runt till en fin sky. Häll skyn över köttet och låt stå medan du förbereder tillbehören.

Värm ugnen till 275°, grill. Lägg spetskåls- halvorna och lökhalvorna med snittytan nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Lägg salladslökarna och paprikan hela på plåten. Ringla över olivolja, salta och baka grönsakerna högt upp i ugnen i cirka 15 minuter tills allt har fått fin färg. Ta ut plåten, lägg paprikan i en plast- påse och låt svalna något innan du skalar den. Ta bort det yttersta brända på den ugnsbakade löken. Skär spetskålen i bitar.

Blanda alla ingredienser till örtdressingen. Skär tomaterna i bitar och köttet i skivor. Lägg de ugnsbakade grönsakerna, potatisen, tomaterna och köttet på tallrikar eller ett stort fat. Ringla örtdressingen över alltihop.

Ur ”Mat som gör gott” av Tareq Taylor

KÖP

Foto: Peter Carlsson

Nästa bild
Fruktflan med vaniljkräm KÖP

Fruktflan med vaniljkräm

Du behöver: 

Små flan eller 1 stort

Tid: 50 minuter + 30 minuter i kyl

Deg:

100 g kylskåpskallt smör

1 stort ägg

200 g (ca 3 1/3 dl) vetemjöl

1 krm salt

50 g (drygt 1/2 dl) strösocker

Vaniljkräm:

2 dl mjölk (3 %)

1 msk strösocker

1 tsk vaniljpulver

2 äggulor

1 tsk maizena majsstärkelse

Fyllning:

2 msk aprikosmarmelad

färska bär, t ex hallon, aprikos, jordgubbar, röda vinbär och banan

Gör så här:

Koka upp 1 1/2 dl av mjölken till vaniljkrämen med socker och vaniljpulver i en kastrull. Blanda resten av mjölken med äggulor och maizena till en klumpfri smet i en skål. Ta kastrullen från värmen och vispa ner ägguleblandningen i den varma mjölken. Ställ tillbaka kastrullen på värmen och vispa tills den första bubblan syns. Ta av från värmen och låt såsen svalna.

Skär smöret i tärningar. Vispa upp ägget. Mixa mjöl, salt, socker och smör i matberedare. Tillsätt ägget och kör snabbt ihop till en deg. Lägg degen på köksbänken och knåda ihop den lätt så att den hänger samman. Tryck ut degen till cirka 5 mm tjocklek i fyra små formar (eller i en enda springform) och låt formarna/formen stå i kylen i cirka 30 minuter eller i frysen i cirka 10 minuter.

Värm ugnen till 200°. Nagga degen med en gaffel och grädda i 8–10 minuter tills botten är gyllenbrun. Låt svalna. Värm under tiden aprikosmarmeladen i en kastrull. Klicka ut lite vaniljkräm på botten av varje form. Lägg ut frukt och bär på krämen och pensla aprikosmarmelad på bären. Ställ in flanen i kylen där kan de stå, i väntan på servering, till nästa dag.

Ur ”Mat som gör gott” av Tareq Taylor

KÖP

Foto: Peter Carlsson

Nästa bild
Mat som gör gott : ny vardag med Tareq Taylor KÖP

Mat som gör gott : ny vardag med Tareq Taylor

Pris: 219 kronor.

 

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!