Nöje

Taylor Swift anklagas för fettfobi – klipper bort scen i ny musikvideo

Taylor Swift har anklagats för fettfobi på grund av en scen i sin nya musikvideo. Nu har videon gjorts om – men alla är inte överens om att scenen borde ha redigerats.

Foto: Instagram @taylorswift

Den 21 oktober i år släppte Taylor Swift sitt senaste album, Midnight. Albumet har fått fina recensioner och under de första fem dagarna efter lanseringen såldes hela 1,4 miljoner exemplar av plattan – en siffra som inget album har uppnått sedan Adeles album 25 kom ut 2015, enligt Daily Mail.

Men i samband med skivsläppet har en kontrovers uppstått: musikvideon för låten Anti-Hero har mottagit kritik då en detalj i originalvideon anses vara ett uttryck för fettfobi.

Terapeuten: “Dåligt sätt att beskriva problem med självbilden”

I den ursprungliga scenen i musikvideon stod Swift på en badrumsvåg som visade ordet “fet” – ett ord som nu har klippts bort. Enligt kritiker var scenen ett exempel på så kallad fettfobi, alltså den stigmatisering och rädsla som råder kring fetma och personer med större kroppar.

En av de som har kritiserat videon är den amerikanska terapeuten Shira Rosenbluth.

“Taylor Swifts musikvideo, där hon tittar ned på badrumsvågen där det står ‘fet’, är ett skitdåligt sätt att beskriva hennes problem med sin kroppsbild. Feta människor har inget behov av att än en gång få höra att det är allas värsta mardröm att se ut som vi gör”, skriver hon enligt Glamour.

Hon fortsätter:

“Att ha en ätstörning är ingen ursäkt för fettfobi. Det är inte svårt att säga, ‘jag har det kämpigt med min självbild idag’, istället för ‘jag är en fet, äcklig gris'”.

Taylor Swift om ätstörningen

Taylor Swift har tidigare berättat att hon lider av en ätstörning. I dokumentären Miss Americana från 2020 berättar hon om saker som hon uppfattar som “triggande”:

“En bild av mig där jag känner att min mage såg för stor ut eller… någon sa att jag såg gravid ut… och det triggar mig till att svälta mig själv lite grann… att bara sluta äta.

I en intervju med Variety samma år berättade stjärnan mer om ätstörningen:

“Mitt förhållande till mat byggde på exakt samma psykologi som jag applicerade på allt annat i mitt liv: om jag fick en lapp på huvud så uppfattade jag det som bra. Om jag bestraffades så uppfattade jag det som dåligt. Jag minns hur, när jag var 18 år, jag för första gången hamnade på framsidan på en tidning. Rubriken var typ ‘Gravid vid 18 års ålder?’ Och det var för att jag hade haft på mig något som gjorde att min mage inte såg platt ut. Så jag uppfattade det som ett straff.”

Fansen: “Scenen betydde mycket”

Många av Swifts fans har protesterat mot att scenen i musikvideon för Anti-Hero har redigerats. I kommentarsfältet till videon skriver flera personer att den borde ha fått vara kvar i sitt ursprungliga skick:

“Det krossar mitt hjärta att [Taylor Swift] inte ens kan prata om sina egna osäkerhetskänslor utan att folk försöker få henne att hålla tyst. Och jag är väldigt ledsen att hon tvingades ta bort en av de scener som det var lättast att känna igen sig i. För vem som helst som har problem med sin kroppsbild… betydde den scenen mycket”, skriver ett fan.

“Jag saknar också scenen med badrumsvågen – jag har kämpat (och kämpar fortfarande) med min kroppsbild, oavsett om jag anses vara smal eller ej i andras ögon. Det här handlar inte om vad andra ser utan vad du själv ser. Det är det som den här scenen handlar om och du har ingen rätt att diktera andra människors mörkaste inre tankar”, lyder en annan kommentar.

Anti-Hero - Taylor Swift

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!