Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Tentatider: 6 sätt att överleva en all-nighter

all-nighter Foto: Unsplash

School’s back, vilket innebär att tentor och deadlines är oundvikligt. Många är experter på att vara ute i sista sekund och behöver sitta uppe en eller två hela nätter innan det är dags för examination. Med risk för att låta som mamma och pappa så är det ju såklart “bäst att börja plugga i god tid” men om du vet med dig att du garanterat kommer sitta där vid 03.00 och svettas så har vi 5 tips som kan lätta på paniken.

1. Ladda upp med sömn

Det kanske låter konstigt men om du vet med dig att du kommer sova lite en natt så är det fördelaktigt att ha sovit extra många timmar natten innan. Forskning har visat att du kan “ladda upp med sömn” i förväg och att det gör att du presterar bättre och är piggare än om du har sovit normallänge natten innan. Så se till att söndagen är ägnad åt sömn och vila om du har en all-nighter framför dig på måndagen!

2. Ät protein

Många studenter dricker flera liter energidryck under stressiga tentaperioder och sena pluggnätter trots att de vet med sig att det inte är särskilt bra för hälsan. I en studie utförd av studenter vid Oxford University har man kommit fram till att det är proteiner som bidrar till energi och vakenhet i hjärncellerna. Så skippa energidryckerna och sockret; ladda istället med ägg och köp med en påse mandlar innan du dyker ner i kurslitteraturen istället!

3. Tugga tuggummi

Enligt en studie som publicerades i BioMed Research International ska tuggummituggande bidra till bättre fokus och högre prestationsförmåga. Arbetare som tuggade tuggummi under dagen visade sig ha färre kognitiva problem och var mer produktiva än de som inte tuggade. Så ladda upp förrådet med dina favorittuggummin!

4. Ta naps

Forskare har länge studerat resultatet av att ta en tupplur och i den senaste undersökningen var det mycket positivt! Nu kanske du tänker att en nap ju bara kommer att leda till flera timmars sömn och att du inte har tid, men sätt klockan på 90 minuter så är du safe. 90 minuter är nämligen den ultimata nap-tiden för att hjärnan ska kunna återhämta sig och prestera på topp direkt efter uppvaknandet.

5. Drick kaffe

Kaffe är som du säkert vet ett säkert kort när det gäller att hålla sig vaken. Så om du känner att du behöver koffein för att klara dig från att somna så go ahead. Men det bästa är om du också tar dig en kaffe precis efter din all-nighter och precis innan din tenta. Forskning visar nämligen att koffein hjälper hjärnan och minnet i sin process att lagra det du lärt dig.

6. Belöna dig med något

Man jobbar mycket bättre om en belöning väntar när man har lyckats. Så bunkra upp med ditt favoritgodis eller någon annan lyx som du får unna dig när du tagit dig igenom x antal sidor eller tal. Eller också slår du på stort och bokar en spa-dag eller resa till helgen efter tentan, men då ska du banne mig prestera!

Lycka till och “god” natt!

Källa: TeenVouge

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!