Nöje

Tindersvindlaren Netflix: Svenska Pernilla Sjöholm lurades av bedragaren Simon Leviev

Netflix nya dokumentär Tindersvindlaren berättar historien om hur Simon Leviev lurade kvinnor som han träffade på dejtingappen Tinder på miljontals dollar. Svenska Pernilla är en av de som föll offer för bedrägerierna.

Foto: Netflix/Instagram

Tidningen The Times kallar Tindersvindlaren för “Onlinedejting-dokumentärernas motsvarighet till ‘Hajen'”. Och visst målar Netflix-dokumentären upp ett mardrömsscenario: en till synes rik man förför kvinnor som han träffar på dejtingappen Tinder, för att sedan lura dem på stora summor pengar.

I dokumentären berättar tre av Levievs offer om hur bedrägeriet gick till: Cecilie Fjellhoy, Ayleen Charlotte – och svenska Pernilla Sjöholm.

Cecilia Fjellhoy Foto: Netflix

“Vi fick en jättebra kontakt”

Pernilla Sjöholm är en av de tre kvinnor som i dokumentären försöker få upprättelse efter att ha blivit lurade av Simon Leviev, vars riktiga namn är Shimon Yehuda Hayut. I en intervju i Nyhetsmorgon berättar Sjöholm att hon drogs till Leviev eftersom han verkade dela hennes intresse för resor och äventyr:

“Han såg ut att resa mycket, vilket är ett av mina nöjen. Vi fick en jättebra kontakt och en jättebra relation. Efter två dagar kändes det som att vi hade känt varandra i tio år.”

Pernilla Sjöholm Foto: Netflix

Ungefär ett år senare, 2019, insåg Sjöholm att hon hade blivit lurad av Leviev. Hon blev då kontaktad av den norska tidningen VG, som undersökte Levievs bedrägerier efter att Cecilie Fjellhoy – som han hade lurat på 200 000 dollar – berättat sin historia för dem.

Vid det laget hade Sjöholm börjat misstänka att det var något som inte riktigt stämde.

“Jag har ju lånat ut strax över en halv miljon”, säger hon. “Om jag ska vara ärlig så har jag inte ens orkat att gå in och räkna ut den exakta siffran.”

Jobbade med ett helt team

Sjöholm berättar att bedrägeriet utfördes av ett helt team, vilket gjorde det svårare att genomskåda – Leviev hade massor av personer omkring sig som bekräftade hans identitet:

“Om du träffar gamla vänner, arbetskollegor, folk som har jobbat med honom i många år, då har du flera olika karaktärer som bekräftar hans identitet”, förklarar hon.

Ayleen Charlotte Foto: Netflix

Sjöholm och de andra två kvinnornas kamp för att ställa Leviev inför rätta pågår än idag – han har fortfarande inte ställts till rätta för bedrägerierna och lever idag i Israel.

Här kan du se trailern för Tindersvindlaren:

Källa: VG

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!