Nöje

Tomas von Brömssen läser “Nyårsklockan” i SVT 2023

I år är det skådespelaren Tomas von Brömssen som ska läsa dikten “Nyårsklockan” under det traditionsenliga nyårsfirandet på Skansen, det meddelar SVT.

Foto: SVT

Nu står det klart: det blir Tomas von Brömssen (känd från bland annat Albert och Herberts julkalender) som ska hjälpa oss att fira in det nya året genom att läsa Lord Alfred Tennysons dikt “Nyårsklockan” på Skansen på nyårsafton.

“Artonhundratalet möter AI-generationen”

Årets nyårsfirande på Sollidenscenen kommer att ledas av Niki Amini och Micke Leijnegard, medan bland andra Sissel Kyrkjebø, Kalle Moraeus och Alba August står för uppträdanden.

I ett pressmeddelande berättar Leijnegard om känslorna kring att dela scenen med Tomas von Brömssen, som är en av Sveriges mest kända skådespelare:

“Det ska bli otroligt kul att göra Tolvslaget igen, snacka om tradition! Artonhundratalet möter AI-generationen – Tennysons dikt, hoppet om ett bättre nytt år, samma nu som då, ja tanken svindlar faktiskt lite. Och att det är just Tomas von Brömssen som ska läsa Tennysons dikt, ja det är inget mindre än en stor ära. Honom har jag beundrat sedan jag var liten, att nu få stå på samma scen, ja herregud”, säger han.

Historien bakom “Ring klocka ring”

Nyårsklockan eller ”Ring klocka ring” är en fri översättning av en engelsk dikt. I mitten av 1800-talet sammanställde poeten Alfred Tennyson, senare lord Tennyson, det 131 verser långa diktverket “In Memoriam” över sin avlidne vän Arthur Henry Hallam. Det är från avsnitt nummer 106 av detta verk som “Ring klocka ring” har sitt ursprung: 

Ring out, wild bells, to the wild sky,
The flying cloud, the frosty light:
The year is dying in the night;
Ring out, wild bells, and let him die.

Den svenska översättningen av dessa rader gjordes av poeten Nils Edvard Fredin i slutet av 1800-talet. Fredin valde att tolka det första stycket på följande vis:

Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten
Mot rymdens norrskenssky och markens snö;
Det gamla året lägger sig att dö…
Ring själaringning över land och vatten!

De har tidigare läst “Nyårsklockan” i SVT

Nils Edvard Fredin tolkning av Tennysons dikt har lästs på Skansen sedan slutet av 1800-talet, och på 1970-talet började SVT sända nyårsfirandet. 

Genom årens lopp har olika skådespelare läst ”Ring klocka ring” i samband med tolvslaget. Den som senast fick äran att läsa dikten mer än ett år i rad var Jan Malmsjö, som tog över facklan från Margaretha Krook 2001 och sedan läste dikten varje nyårsafton till och med 2013.

Georg Rydeberg 1977 – 1982
Jarl Kulle 1983 – 1996 (flest gånger)
Margaretha Krook 1997 – 2000
Jan Malmsjö 2001 – 2013
Loa Falkman – 2014
Malena Ernman – 2015
Pernilla August – 2016
Krister Henriksson – 2017
Mikael Persbrandt – 2018
Lena Endre – 2019
Sofia Helin – 2020
Reine Brynolfsson – 2021
Lena Olin – 2022

Tolvslaget på Skansen sänds i SVT Play och SVT1 söndag 31 december kl. 23.05.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!