Nöje

Två goda klassiska pastarecept

Pasta, pasta, pasta, en kär räddare i nöden när fantasin tryter inför middagen. Nedan delar vi två härliga pastarecept för både vardag och fest från italienska Granarolo.

Foto: Granarolo

Italienska Granarolo delar två härliga recept på smakrika pastarätter med Quattrocento-ost. Osten är en italiensk “farm to fork”-ost som tillverkas i Italien med mjölk från Granarolos egna gårdar. Den tillverkas enligt italiensk osttradition.

Gnocchi alla Sorrentina

Klassisk italiensk gratäng med gnocchi, smakrik tomatsås och krämig ost. Den går hem hos stora som små och är enkel att laga. Köp färdig gnocchi men slå ett slag för att koka en egen tomatsås, den sköter sig i stort sett själv på spisen med lite översyn. Osten är tricket – Mozzarella gör den len och krämig medan Quattrocento tillför sälta och den goda, krispiga ytan.

Pasta Pesto

Hur många middagar har inte pasta med pesto räddat genom åren? När det ska gå snabbt, vara enkelt och såklart smaka gott är det ett givet val. Här kommer en klassisk variant där pastan har sällskap av kokt potatis och haricots verts – att servera den på något annat sätt är otänkbart i Ligurien, Italien.

Gnocchi alla Sorrentina

Gnocchi alla Sorrentina

Klassisk italiensk gratäng med gnocchi, smakrik tomatsås och krämig ost. Den går hem hos stora som  små och är busenkel att laga. Vi köper färdig gnocchi men slår ett slag för att koka en egen tomatsås,  den sköter sig i stort sett själv på spisen med lite översyn. Osten är tricket – Mozzarella gör den len  och krämig medan Quattrocento tillför sälta och den goda, krispiga ytan.  

Du behöver: (4 personer)

Tillagning: 50 minuter  

2 paket gnocchi, à 500 g 

3 paket Granarolo Mozzarella, à 125 g 

150 gram Granarolo Quattrocento, riven 

2 msk olivolja 

1 vitlöksklyfta 

2 burkar hela tomater, gärna San Marzano, à 400 gram  

8 basilikablad, grovhackade 

Salt 

Smör 

Gör så här: 

Värm olivolja med en hel vitlöksklyfta i en kastrull. Tillsätt två burkar hela tomater och krydda med  salt. Låt puttra i 20 minuter till en smakrik sås, den ska vara ganska tjock men inte torr. Lyft upp  vitlöksklyftan, lägg i de grovhackade basilikabladen och smaka av med salt.  

Skär mozzarella i tärningar och låt rinna av ordentligt. Riv Quattrocento grovt. Koka upp rikligt med  saltat vatten, lägg i gnocchin. När gnocchin stiger upp till ytan (det tar knappt en minut) lyfter du upp  dem med en hålslev och lägger i en stor skål. Häll över tomatsåsen och blanda försiktigt.  

Lägg 1/3 av gnocchin i en ugnsform (i Italien används enligt gammal tradition en av terrakotta) och  toppa med hälften av mozzarellan. Lägg på resten av gnocchin och toppa med den mozzarella som är  kvar och riven Quattrocento. Avsluta med att hyvla över 5-6 tunna skivor smör. Grädda i ugn på 200°  i 15-20 minuter. Sätt gärna på ugnens grillfunktion de sista 3 minuterna för extra fin färg och lite  krispig yta.  

Servera direkt när det är klart, helst i små terrakottaformar med lite extra Quattrocento vid sidan

 

Nästa bild
Pasta al pesto

Pasta al pesto

Hur många middagar har inte pasta med pesto räddat genom åren? När det ska gå snabbt, vara  enkelt och såklart smaka gott är det ett givet val. Här kommer en klassisk variant där pastan har  sällskap av kokt potatis och haricots verts – att servera den på något annat sätt är otänkbart i  Ligurien, Italien.  

Du behöver: (4 personer)

Tillagning: 25 minuter  

2 krukor basilika 

80 gram pinjenötter 

1 vitlöksklyfta 

1 dl Granarolo Quattrocento, finriven 

1,5 dl olivolja  

1 kryddmått salt 

1 paket Linguine à 400 gram 

3 normalstora potatisar, fasta 

300 g haricot verts  

Gör så här: 

Plocka bladen från basilikan. Rosta pinjenötterna i en het, torr panna. Mixa eller mortla pinjenötter,  vitlök, basilikablad och olivolja. Vänd ner riven Quattrocento och smaka av med salt.  

Dags att koka det som ska kokas. Skala och tärna potatisen i centimeterstora kuber. Koka försiktigt mjuka i lättsaltat vatten, häll av vattnet. Tvätta och dela haricots verts i tre-fyra delar och koka någon  minut i lättsaltat vatten, häll av vattnet. Koka linguine al dente enligt förpackningen och häll av  vattnet när de är klara. Tänk 1 liter vatten till 100 g pasta och rikligt (10 g) med salt. 

Blanda peston med de varma potatiskuberna, haricot vertsen och den nykokta pastan och lägg upp  på fyra tallrikar, alternativt lägger du en klick pesto på varje tallrik och toppar med pasta, potatis och  haricot verts och blandar rätten på tallriken. Ät direkt.

 

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!