Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Nöje

Två riktigt lyxiga recept med Baileys

Vill du testa något nytt till nästa adventsfika eller som dessert efter julbordet? Då har vi samlat två perfekta recept du kan testa som båda innehåller Baileys!

Foto: Baileys

Är du en riktig godisälskare som älskar allt som är sött och gott? Då har du sannolikt bokat in en och annan session för att baka julbröd och tillverka julgodis inför den kommande högtiden. Om du vill imponera ditt sällskap (eller skämma bort dig själv!) med en imponerande dessert så kan det vara läge att testa något av de här recepten med Baileys Salted Caramel som en av ingredienserna.

Läs också: Nu finns smaken Baileys Salty Caramel i Systembolagets butiker

Baileys Salted Caramel Cake

Karamelliserade popcorn

  • 10g (ca 2 dl) poppade popcorn 60g (4 msk) strösocker
  • 30g smör
  • 10g smör
  • 1 nypa flingsalt

1. Värm en tom panna på medelhög värme och häll sedan i sockret i omgångar.

2. När sockret helt smält: tillsätt den större mängden smör och rör om.

3. Tillsätt popcornen och blanda runt ordentligt. Lägg i det sista smöret och rör
om.

4. Häll ut popcornen över ett bakplåtspapper och separera med en sked om de
sitter ihop. För att få dem kulformade rulla försiktigt i rena händer.

5. Avsluta med flingsalt, låt svalna något.

Chokladbottnar, 4 st till 1 amerikansk chokladtårta

  • 330 g (5 1⁄2 dl) vetemjöl
  • 450 g (5 dl) strösocker
  • 120 g (3 dl) kakao
    10 g (2 tsk) bikarbonat
  • 10 g (2 tsk) bakpulver
  • 15 g (3 tsk) vaniljsocker
  • 10 g (1 1⁄2 tsk) salt
  • 165 g (3st) ägg, rumstempererade
  • 300 g (3 dl) rumstempererad mjölk
  • 180 g (2 dl) vegetabilisk olja
  • 350 g (3 1⁄2 dl) varmt kaffe

1. Förbered 4 springformar/bakformar (20-22 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten.

2. Sätt ugnen på 155 grader.

3. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.

4. Blanda samman mjölk, ägg, olja.

5. Rör ihop de båda.

6. Avsluta med att hälla i varmt kaffe.

7. Baka i ugnen i cirka 25-30 minuter.

8. Ta ut och låt svalna.

9. Om det behövs, jämna till dem något genom att ta ur dem ut formen och skära av de högsta punkterna med en brödkniv.

Baileys salted caramel buttercream

  • 125 g (3-4 st) äggvita
  • 235 g (2 1⁄2 dl) strösocker
  • 100 g (1 dl) vatten
  • 400 g rumstempererat saltat smör
  • 100 g (1 dl) rumstempererad Baileys Salted Caramel
  • 150 g vit choklad

1. Koka socker och vatten till 121 grader.

2. När sockerlagen når 110 grader: börja vispa äggvitorna på medelhög hastighet i en hushållsassistent eller med en elvisp.

3. När sockerlagen är klar slå den med tunn stråle över de lättvispade äggvitorna och vispa till den svalnar.

4. Tillsätt smöret genom att klicka i det i marängen i omgångar.

5. Smält chokladen försiktigt i mikrovågsugn eller över vattenbad. Tillsätt till smörkrämen med en jämn stråle.

6. Tillsätt Baileys i omgångar.

7. Låt krämen vispa tills alla ingredienser är helt iblandade.

Kolasås till spegel och drips

  • 210 g (2 dl + 2 msk) socker
  • 200 g (2dl) grädde
  • 165 g (1 dl + 1msk) ljus sirap
  • 60 g (4 msk) ljust muscovadosocker
  • 1⁄4 tsk salt

1. Väg upp alla ingredienser i en kastrull.

2. Koka upp under lätt omrörning i cirka 10 minuter tills såsen tjocknar.

3. Låt svalna något.

Montering

1. Lägg en botten centrerat på det fat du ska servera tårtan på eller på en tårtbricka, ställ en ställbar tårtring runt botten.

2. Spritsa en ram kräm längs hela bottens kant och fyll sedan hålet med kräm.

3. Lägg på nästa botten och repetera det du precis gjort.

4. Lägg på nästa botten och repetera ytterligare en gång. Ställ tårtan i kylen i ca 1 timme.

5. Skär runt tårtringen för att lossa tårtan.

6. Stryk sedan ett supertunt lager med smörkräm över hela för att kapsla in alla smulor, detta lager kallas crumbcoating och man ska se bottnarna där smörkrämen är som allra tunnast struken. Detta rustika utseende på tårta kallas för ”naked cake.” Avsluta med att dekorera med några spritsade toppar längs med kanten. Ställ i kyl i cirka 20 minuter.

7. Fyll ramen med avsvalnad kolasås.

8. Toppa med karamelliserade popcorn.

 

Baileys Salted Caramel Snowball

Baileys Salted Caramel Ice Cream

250 g mjölk 3 %

200g Baileys Salted Caramel

150 g vispgrädde 40 %

60 g strösocker

90 g äggulor

1. Koka upp mjölk, Baileys Salted Caramel och grädde tillsammans med hälften av sockret i en kastrull.

2. Vispa ihop äggulorna och resterande socker.

3. Häll den uppkokade gräddmjölken över äggulorna och vispa ihop ordentligt.

4. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm till 84 grader under konstant omrörning.

5. Stavmixa och sila ner blandningen i en ren bunke. Kyl ner blandningen. När den är kall kör i glassmaskin.

Marängskål

  • 50g Strösocker
  • 50g (4st) Äggvita
  • 50g Florsocker

1. Vispa strösocker och äggvita till en fluffig maräng.

2. Sikta i florsocker i marängen och vänd runt.

3. Fyll marängen på spritspåse.

4. Olja in 6st små skålar eller allra helst en silpatmatta med 6 större kupoler och vänd upp och ner på en plåt med bakplåtspapper

5. Spritsa små toppar av marängerna över skålarna och torka i ugnen på 100 grader i 90 minuter. Ta ut och låt dem svalna av helt.

Du behöver också:

  • 1 dl Frysta lingon, mixade med en stavmixer till ”lingonsnö”
  • 2dl lättvispad grädde
  • kolasås (se recept nedan)

Kolasås

  • 210 g (2 dl + 2 msk) socker
  • 200 g (2dl) grädde
  • 165 g (1 dl + 1msk) ljus sirap
  • 60 g (4 msk) ljust muscovadosocker
  • 1⁄4 tsk salt

1. Häll i alla ingredienser i en kastrull.

2. Koka upp under lätt omrörning i cirka 10 minuter tills såsen tjocknar.

3. Låt svalna något.

Montering:
Lägg en marängskål i botten på en tallrik. Fyll med glass och toppa med lättvispad grädde och ordentligt med lingonsnö. Sätt på nästa skål och servera med varm kolasås vid sidan av.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!